1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Owsiane ciasto z jagodami

Owsiane ciasto z jagodami

owsiane ciasto z jagodami posypane migdałami na białym talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
owsiane ciasto z jagodami posypane migdałami na białym talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Lubisz płatki owsiane w każdej postaci? Świetnie! 😊 Oto proste w przygotowaniu ciasto nie tylko dla fanów zdrowego trybu życia! Jest smaczne, pożywne i mocno jagodowe, dlatego zasmakuje zarówno młodszym jak i starszym fanom słodkości. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta owsianego:

  • Krok 1

    Kwadratowa foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C.

    Kwadratowa foremka firmy Dr. Oetker wyłożona papierem do pieczenia.
  • Może się przydać

    Kwadratowa forma 21x21 cm w stylu RETRO od Dr. Oetkera w pięknym różowym kolorze. wykonana jest z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Zapewnia bardzo dobre przewodzenie ciepła. Praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Wymieszaj ze soba płatki owsiane, mąkę żytnią, cukier kokosowy, otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

    Przygotowane składniki na ciasto owsiane: otarta skórka z cytryny na desce, płatki owsiane, proszek do pieczenia i mąka żytnia w miseczkach. Cukier kokosowy Dr. Oetkera i szczypta soli.
  • Krok 3

    Do wymieszanych wcześniej składników dodaj miękki olej kokosowy i zagnieć dokładnie ciasto.

    Wcześniej wymieszane suche składniki w misce, a obok olej kokosowy.
  • Krok 4

    Podziel ciasto na 2 częście ( mniejszą - na kruszonkę i większą na spód ciasta). Rozłóż ciasto na spodzie formy i dobrze dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Mniejszą część ciasta na kruszonkę, wstaw do lodówki.

    Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

    Ciasto owsiane nałożone do kwadratowej formy. Obok część ciasta na kruszonkę.

Masa jagodowa:

  • Krok 5

    Jagody przełóż do miski, a dżem podgrzej w garnku. Następnie wymieszaj go z jagodami.

    Zamrożone jagody w misce. Obok dżem w garnuszku.
  • Krok 6

    Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dobrze w zimnej wodzie. Przelej do masy jagodowej i dobrze wymieszaj.

    Masa z jagód i dżemu w misce. Obok mąka ziemniaczana wymieszana w wodzie.
  • Krok 7

    Masę jagodową przełóż na podpieczony spód. Posyp pozostałą częścią ciasta i płatkami migdałów. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180˚C.

    Wyłożona masa jagodowa na podpieczony spód. Obok w miseczce kruszonka.
  • Krok 8

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie przełóż je do lodówki do schłodzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie masa jagodowa powinna się ściągnąć.

    Upieczone ciasto owsiane z jagodami, posypane płatkami migdałów.

Porada:

Żeby ciasto utrzymywało ładnie swoją konsytencję, przed podaniem musi być przechowywane w lodówce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganskie-owsiane-ciasto-z-jagodami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej