1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Charlotte z malinami

Charlotte z malinami

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Charlotte z malinami to mój przepis na wyjątkowy deser. Zawsze pięknie wygląda, a proste i powszechnie lubiane połączenie smaków sprawia, że chętnie do niego wracam. Słodkie biszkopty, lekko kwaskowaty i orzeźwiający mus malinowy oraz delikatna masa śmietanowa - idealna kombinacja na upalne dni 🌞Świetnie sprawdzą się w nim również inne owoce lata 🍓🍑🥭 Spróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z biszkoptów do Charlotte:

  • Krok 1

    Z formy o średnicy 21 cm zdejmij obręcz i połóż ją na paterze. Ułóż w niej biszkopty najpierw pionowo, później na dnie. Aby biszkopty utrzymały się w pionie należy ściąć ich koniec minimalnie pod skosem tak aby strona biszkoptu z warstwą cukru była minimalnie krótsza od tej bez cukru. To pozwoli postawić biszkopty tak, aby się nie przewracały.

    Forma wyłożona podłużnymi biszkoptami.

Przygotowanie musu malinowego:

  • Krok 2

    Maliny zmiksuj razem z cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. 

    Maliny w malakserze.
  • Krok 3

    Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofali lub rondelku. 

    Żelatyna w miseczce.
  • Krok 4

    Wymieszaj z 2 łyżkami przetartych malin, a następnie dodaj do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj. 

    Przetarte maliny w miseczce.

Waniliowa masa śmietanowa:

  • Krok 5

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii (2-3 łyżki bitej śmietany odłóż do musu malinowego). 

    Ubita śmietanka.
  • Może się przydać

    Do z pozoru zwykłej masy na bazie śmietanki czy mascarpone warto dodać odrobinę pasty waniliowej. Ta królowa wszystkich przypraw idealnie komponuje się z owocami! Spróbuj pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru - bardzo wydajna i aromatyczna, podkręci smak Twoich ciast i deserów!

    Może się przydać
  • Krok 6

    Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofali lub rondelku. 
    Napęczniała żelatyna w miseczce.
  • Krok 7

    Wymieszaj z niewielką ilością waniliowej masy, a następnie dodaj do pozostałej części bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
    Przelej masę do formy z biszkoptami, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. 

    Charlotte z masą waniliową.
  • Krok 8

    Odłożoną porcję bitej śmietany wymieszaj dokładnie z musem malinowym, odstaw do lodówki, aby całość zgęstniała ale nie stężała całkowicie (na ok. 40 min), mieszaj co jakiś czas. 

    Mus malinowy z bitą śmietaną.
  • Krok 9

    Gdy masa będzie gęsta przełóż ją na warstwę waniliową. 

    Charlotte z masą malinową.
  • Krok 10

    Udekoruj owocami i odstaw do całkowitego stężenia na ok. 3-4 h. 

    Charlotte z malinami zaskoczy Twoich gości!

    Charlotte z masą malinową ze świeżymi malinami.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/charlotte-z-malinami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej