Charlotte z malinami
Charlotte z malinami to mój przepis na wyjątkowy deser. Zawsze pięknie wygląda, a proste i powszechnie lubiane połączenie smaków sprawia, że chętnie do niego wracam. Słodkie biszkopty, lekko kwaskowaty i orzeźwiający mus malinowy oraz delikatna masa śmietanowa - idealna kombinacja na upalne dni 🌞Świetnie sprawdzą się w nim również inne owoce lata 🍓🍑🥭 Spróbuj!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z biszkoptów do Charlotte:
-
Krok 1
Z formy o średnicy 21 cm zdejmij obręcz i połóż ją na paterze. Ułóż w niej biszkopty najpierw pionowo, później na dnie. Aby biszkopty utrzymały się w pionie należy ściąć ich koniec minimalnie pod skosem tak aby strona biszkoptu z warstwą cukru była minimalnie krótsza od tej bez cukru. To pozwoli postawić biszkopty tak, aby się nie przewracały.
Przygotowanie musu malinowego:
-
Krok 2
Maliny zmiksuj razem z cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki.
-
Krok 3
Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofali lub rondelku.
-
Krok 4
Wymieszaj z 2 łyżkami przetartych malin, a następnie dodaj do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj.
Waniliowa masa śmietanowa:
-
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem i pastą z wanilii (2-3 łyżki bitej śmietany odłóż do musu malinowego).
-
Może się przydać
Do z pozoru zwykłej masy na bazie śmietanki czy mascarpone warto dodać odrobinę pasty waniliowej. Ta królowa wszystkich przypraw idealnie komponuje się z owocami! Spróbuj pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru - bardzo wydajna i aromatyczna, podkręci smak Twoich ciast i deserów!
-
Krok 6
Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofali lub rondelku. -
Krok 7
Wymieszaj z niewielką ilością waniliowej masy, a następnie dodaj do pozostałej części bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
Przelej masę do formy z biszkoptami, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. -
Krok 8
Odłożoną porcję bitej śmietany wymieszaj dokładnie z musem malinowym, odstaw do lodówki, aby całość zgęstniała ale nie stężała całkowicie (na ok. 40 min), mieszaj co jakiś czas.
-
Krok 9
Gdy masa będzie gęsta przełóż ją na warstwę waniliową.
-
Krok 10
Udekoruj owocami i odstaw do całkowitego stężenia na ok. 3-4 h.
Charlotte z malinami zaskoczy Twoich gości!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/charlotte-z-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze