1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie i proste
  4. Pączusie

Pączusie

pączusie na włoskim serku - wszystkiego słodkiego
pączusie na włoskim serku - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Bez zagniatania, przygotowywania rozczynu i całego tego szumu wokół wyrastania ciasta! Przepis na ekspresowe pączusie,🍩 które znikają z talerza jeszcze szybciej niż się smażą. 😉

Lekkie, z delikatnie chrupiącą, zarumienioną skórką. 😋Puszty, wilgotny środek pączusie zawdzięczają dodatkowi serka typu włoskiego – smakiem i konsystencją przypomina on oryginalną włoską ricottę.

Przepis idealny na Tłusty Czwartek, kiedy środek tygodnia to nie jest dobry moment na wymyślne wypieki i czasochłonne pączkowe produkcje. 😆 Składniki  wystarczy połączyć za pomocą blendera i wymieszać z mąką. Pączusie smażymy, tradycyjnie, na rozgrzanym oleju, bo – umówmy się – prawdziwy pączek to tłuściutki pączek!❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie pączusiów:

  • Krok 1

    Do miski z serem i cukrem dodaj ekstrakt waniliowy, mleko i jajka. Zblenduj na jednolitą masę.

    składniki na pączusie: w szklanej misce ser typu włoskiego i cukier, w drugiej szklanej misce mąka pszenna, w małej miseczce 4 jajka, opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera, opakowanie ekstraktu waniliowego taylor&colledge oraz szklana miarka kuchenna z mlekiem
  • Krok 2

    Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ręcznie.

    szklana miska z ciastem na pączki z dodatkiem sera typu włoskiego, rózga kuchenna, opakowanie ekstraktu waniliowego taylor & colledge, szklana miarka kuchenna z mlekiem
  • Ekstrakt Waniliowy Taylor & Colledge

    Taylor & Colledge to jeden z najlepszych producentów wanilii na świecie. Dzięki ekstraktowi tej marki Twoje wypieki będą pachnieć obłędnie! 💛

    Ekstrakt Waniliowy Taylor & Colledge
  • Krok 3

    Formuj małe pączusie i smaż je na rozgrzanym oleju przez kilka minut do momentu zarumienienia się z obu stron.

    na palniku kuchenki garnek ze smażącymi się w oleju pączkami
  • Krok 4

    Pączki przekładaj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

    pączusie na ręczniku papierowym po usmażeniu

Porada:

⭐ Jeśli chodzi i serek typu włoskiego, to użyłam serka Capreggio z pobliskiego dyskontu.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery-szybkie-i-proste/paczusie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej