1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szybkie/łatwe
  4. Tahini

Tahini

tahini podane w słoiku na drewnianej desce, czyli domowa pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
tahini podane w słoiku na drewnianej desce, czyli domowa pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Sezam to roślina mająca mnóstwo kulinarnych zastosowań. W Polsce kojarzymy ją przede wszystkim jako składnik deserów i przekąsek, wśród których królują oczywiście sezamki, chałwa czy coraz częściej także granola! Sezam w postaci tahini to także podstawa bliskowschodniego hummusu. Pokaże Wam jak przygotować pastę tahini, którą za smak, właściwości oraz uniwersalność pokochało wielu. 😎

Tahini (pastę sezamową) przygotujesz z wcześniej uprażonych ziaren sezamu, które wystarczy zmielić w blenderze lub malakserze. Aby uzyskać bardziej aksamitną konsystencję możesz dodać odrobinę oleju oraz szczyptę soli dla smaku.

Domową tahinę możesz wykorzystać od razu do przygotowania dań lub deserów, a także przechowywać przez około miesiąc w lodówce. Pamiętaj o szczelnym zamknięciu słoiczka!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tahini (pasty sezamowej):

  • Krok 1

    Sezam delikatnie podpraż na patelni.

    Sezam podprażony na patelni.
  • Krok 2

    Zblenduj dokładnie z dodatkiem oleju i soli. I już! Pasta tahini jest gotowa. :)

    Zblendowana pasta tahini.
  • Krok 3

    Do wersji kakaowej dodaj kakao oraz ekstrakt z wanilii. Ponownie zblenduj.

    Pasta sezamowa w naczyniu blendera, obok kakao ciemne dr. oetkera i ekstrakt z wanilii Taylor & Colledge..
  • Marta poleca

    Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.

    Marta poleca
  • Krok 4

    Gotowe pasty przełóż do słoiczków.

    Pasta tahini w słoiczkach w wersji z kakao oraz naturalnej
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szybkie-latwe/tahini

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej