Tahini
Sezam to roślina mająca mnóstwo kulinarnych zastosowań. W Polsce kojarzymy ją przede wszystkim jako składnik deserów i przekąsek, wśród których królują oczywiście sezamki, chałwa czy coraz częściej także granola! Sezam w postaci tahini to także podstawa bliskowschodniego hummusu. Pokaże Wam jak przygotować pastę tahini, którą za smak, właściwości oraz uniwersalność pokochało wielu. 😎
Tahini (pastę sezamową) przygotujesz z wcześniej uprażonych ziaren sezamu, które wystarczy zmielić w blenderze lub malakserze. Aby uzyskać bardziej aksamitną konsystencję możesz dodać odrobinę oleju oraz szczyptę soli dla smaku.
Domową tahinę możesz wykorzystać od razu do przygotowania dań lub deserów, a także przechowywać przez około miesiąc w lodówce. Pamiętaj o szczelnym zamknięciu słoiczka!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie tahini (pasty sezamowej):
-
Krok 1
Sezam delikatnie podpraż na patelni.
-
Krok 2
Zblenduj dokładnie z dodatkiem oleju i soli. I już! Pasta tahini jest gotowa. :)
-
Krok 3
Do wersji kakaowej dodaj kakao oraz ekstrakt z wanilii. Ponownie zblenduj.
-
Marta poleca
Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.
-
Krok 4
Gotowe pasty przełóż do słoiczków.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szybkie-latwe/tahini |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze