Trifle z truskawkami
Trifle to typowy angielski 💂♂️ deser najczęściej podawany w szklanym pucharku. Przyjmuje on formę lekkiego przekładańca, w którym smak świeżych owoców łączy się z galaretką, delikatnym kremem budyniowym oraz biszkoptami nasączonymi ulubionym rodzajem alkoholu.
Deser jest pyszny, orzeźwiający, a przede wszystkim pachnie latem. 🍓☀️
Aby smak Twojego trifle był jeszcze bardziej zniewalający, dodaj do kremu ulubione produkty z wanilią. Dzieki temu prosty deser z truskawkami nabierze fantastycznego aromatu, doskonale komponującego się z truskawkową galaretką i owocami. 🍓🍓
Pamiętaj aby deser przed podaniem schłodzić go w lodówce.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Budyń z wanilią:
-
Krok 1
W rondelku zagotuj 200 ml mleka, śmietankę, cukier i cukier z wanilią. Budyń rozmieszaj w pozostałym mleku i dodaj do gorącego płynu, gotuj do zgęstnienia.
Przełóż budyń do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
* Zamaist cukru z wanilią możesz użyć pasty waniliowej aby aromat wanilii był jeszcze pardziej wyrazisty.
Galaretka z truskawkami:
-
Krok 2
Do miski wlej wrzątek i wsyp galaretkę truskawkową. Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Pokrój kilka truskawek na plasterki i ułóż przy brzegach pucharków. Pozostałe truskawki pokrój na kawałki i wyłóż na dno.
-
Krok 4
Wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę rozłóż równomiernie w pucharkach, następnie odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Bita śmietana:
-
Krok 5
Do schłodzonej śmietanki dodaj cukier puder i pastę waniliową a następnie ubij na gęsty krem.
-
Krok 6
2-3 łyżki bitej śmietany dodaj do wystudzonego budyniu i zmiksuj.
Przełożenie:
-
Krok 7
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Krok 8
Biszkopty połam na 3-4 kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki na poncz.
* Do ponczu pasują różne rodzaje likierów.
Jeśli nie chcesz używać alkoholu do nasączenia, zamień go na wodę i sok z cytryny, albo zamiast ponczu użyj np. kompotu z truskawek.
-
Krok 9
Na galaretkę wyłóż równe porcje kremu budyniowego, a na krem układaj nasączone ponczem biszkopty.
-
Krok 10
Na biszkopty wykładaj po 2-3 łyżki truskawek i dekoruj bitą śmietaną.
* Bitą śmietanę możesz nałożyć po prostu łyżką lub wykorzystać worek cukierniczy z ozdobną tylką.
-
Tylka M1 Wilton
Tylka otwarta gwiazda to must have każdego amatora wypieków i deserów. Udekorujesz nią babeczki, torty czy desery na wiele różnych sposobów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/trifle-deser-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze