1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Trifle z truskawkami

Trifle z truskawkami

trifle angielski deser z galaretką, truskawkami i budyniem - wszystkiego słodkiego
trifle angielski deser z galaretką, truskawkami i budyniem - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Trifle to typowy angielski 💂‍♂️ deser najczęściej podawany w szklanym pucharku. Przyjmuje on formę lekkiego przekładańca, w którym smak świeżych owoców łączy się z galaretką, delikatnym kremem budyniowym oraz biszkoptami nasączonymi ulubionym rodzajem alkoholu.

Deser jest pyszny, orzeźwiający, a przede wszystkim pachnie latem. 🍓☀️

Aby smak Twojego trifle był jeszcze bardziej zniewalający, dodaj do kremu ulubione produkty z wanilią. Dzieki temu prosty deser z truskawkami nabierze fantastycznego aromatu, doskonale komponującego się z truskawkową galaretką i owocami. 🍓🍓
Pamiętaj aby deser przed podaniem schłodzić go w lodówce.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Budyń z wanilią:

  • Krok 1

    W rondelku zagotuj 200 ml mleka, śmietankę, cukier i cukier z wanilią. Budyń rozmieszaj w pozostałym mleku i dodaj do gorącego płynu, gotuj do zgęstnienia.

    Przełóż budyń do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.



    * Zamaist cukru z wanilią możesz użyć pasty waniliowej aby aromat wanilii był jeszcze pardziej wyrazisty.

    mleko, smietanka, cukier, cukier z wanilią Dr. Oetkera, budyń o smaku śmietankowym Dr. Oetkera

Galaretka z truskawkami:

  • Krok 2

    Do miski wlej wrzątek i wsyp galaretkę truskawkową. Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia galaretki.

    Odstaw do wystudzenia.

    galaretka o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Truskawki umyj, usuń szypułki i osusz. Pokrój kilka truskawek na plasterki i ułóż przy brzegach pucharków. Pozostałe truskawki pokrój na kawałki i wyłóż na dno.

    Truskawki w pucharkach
  • Krok 4

    Wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę rozłóż równomiernie w pucharkach, następnie odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

    galaretka truskawkowa z kawałkami truskawek

Bita śmietana:

  • Krok 5

    Do schłodzonej śmietanki dodaj cukier puder i pastę waniliową a następnie ubij na gęsty krem.

    schłodzona śmietanka, cukier puder, blender ręczny bosch MFQ4730, pasta waniliowa Dr. Oetkera
  • Krok 6

    2-3 łyżki bitej śmietany dodaj do wystudzonego budyniu i zmiksuj.

    krem budyniowy z wanilią

Przełożenie:

  • Krok 7

    Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.

    truskawki do trifle
  • Krok 8

    Biszkopty połam na 3-4 kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki na poncz.

    * Do ponczu pasują różne rodzaje likierów.

    Jeśli nie chcesz używać alkoholu do nasączenia, zamień go na wodę i sok z cytryny, albo zamiast ponczu użyj np. kompotu z truskawek.

    biszkopty podłużne do przełożenia trifle
  • Krok 9

    Na galaretkę wyłóż równe porcje kremu budyniowego, a na krem układaj nasączone ponczem biszkopty.

    biszkopty nasączane ponczem i układane na warstwie waniliowego kremu budyniowego
  • Krok 10

    Na biszkopty wykładaj po 2-3 łyżki truskawek i dekoruj bitą śmietaną.

     

    * Bitą śmietanę możesz nałożyć po prostu łyżką lub wykorzystać worek cukierniczy z ozdobną tylką.

    Wykładanie świeżych truskawek na biszkoptach
  • Tylka M1 Wilton

    Tylka otwarta gwiazda to must have każdego amatora wypieków i deserów. Udekorujesz nią babeczki, torty czy desery na wiele różnych sposobów.

    Tylka M1 Wilton
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/trifle-deser-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej