Jabłka w czerwonym karmelu
Jabłka w czerwonym karmelu to efektowna i smaczna propozycja, która wprowadzi Twoich gości w iście halloweenowy klimat. 🍎 Świetna opcja zarówno na owocową przekąskę, jak i dekorację upiornego wieczoru. 👻
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie jabłek w czerwonym karmelu:
-
Krok 1
Jabłka umyj i osusz ręcznikiem.
-
Krok 2
W każde jabłko wbij patyczek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną oliwy.
-
Krok 3
Cukier wsyp do rondelka, wlej 100 ml wody i wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu bez mieszania (możesz potrząsać rondelkiem), aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynową barwę. Zmniejsz ogień, dodaj kremówkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdejmij z ognia.
-
Krok 4
Stopniowo dodawaj czerwony barwnik, cały czas mieszając, do uzyskania pożądanego koloru.
-
Barwnik spożywczy czerwony Dr. Oetker
Czerwony barwnik spożywczy w żelu od Dr. Oetkera to idealny sposób na barwienie kremu, lukru czy ciasta. Dzięki żelowej konsystencji z łatwością wymieszasz go z barwioną masą!
-
Krok 5
Jabłka szybko zanurzaj w karmelu i odkładaj na przygotowaną blachę. Pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/jablka-w-czerwonym-karmelu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze