Kaszubskie ruchanki z jab艂kami
Ruchanki to wywodz膮ce si臋 z kuchni kaszubskiej - racuchy. Nasi przodkowie przygotowywali je kiedy艣 z tego co zosta艂o po przygotowaniu ciasta chlebowego. Z powodzeniem mo偶esz poda膰 je jako 艣niadanie na s艂odko czy podwieczorek. Smakuj膮 wybornie o ka偶dej porze dnia!
Nazwa racuszków wywo艂uje u艣miech na twarzy podobnie jak ich pyszny smak. Podaje je si臋 na ciep艂o z cukrem pudrem. Na Kaszubach w szczególno艣ci popularne s膮 w艂a艣nie ruchanki z jab艂kami!馃馃崕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na ruchanki:
-
Krok 1
M膮k臋 przesiej do miski, wymieszaj z cukrem, dro偶d偶ami i sol膮.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Dro偶d偶e suszone instant Dr. Oetkera idealnie sprawdz膮 si臋 do wypiek贸w s艂odkich i wytrawnych. Ich zapas mo偶esz trzyma膰 w kuchennej szafce przez d艂ugi czas i zawsze b臋d膮 pod r臋k膮! Od teraz przyrz膮dzaj ulubione, dro偶d偶owe przysmaki bez przygotowywania rozczynu - suszone dro偶d偶e wystarczy wsypa膰 do m膮ki!
-
Krok 2
Mas艂o posiekaj na kawa艂ki i rozpu艣膰 w rondelku na ma艂ym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do temperatury pokojowej.
-
Krok 3
Dodaj ciep艂e mleko i mas艂o oraz jajka do suchych sk艂adników. Wymieszaj do po艂膮czenia sk艂adników i wyrabiaj przez 5 minut. Ciasto b臋dzie raczej rzadkie, wi臋c mo偶esz u偶y膰 miksera lub miesza膰 je 艂y偶k膮. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do wyro艣ni臋cia na pó艂 godziny.
-
Krok 4
Obierz jab艂ka i pokrój w cienkie plastry. Dodaj jab艂ka do wyro艣ni臋tego ciasta, wymieszaj. Ciasto b臋dzie si臋 bardzo ci膮gn膮膰.
-
Krok 5
Sma偶 niewielkie placuszki (oko艂o jedna 艂y偶ka ciasta) na gor膮cym t艂uszczu na z艂ocisty kolor - oko艂o 1,5 minuty z ka偶dej strony. Ods膮cz ruchanki z t艂uszczu na r臋czniku papierowym. U艂ó偶 na talerzu. Ruchanki posyp cukrem pudrem i podawaj na gor膮co.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/kaszubskie-ruchanki-z-jablkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze