1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Gofry bez glutenu

Gofry bez glutenu

Gofry bez glutenu posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Gofry bez glutenu posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Stanowcze NIE dla glutenu, ale głośne TAK dla gofrów!🧇 Tak pokrótce brzmiałaby reklama tego przepisu. Więc jeśli z najróżniejszych powodów ograniczasz gluten, ale po nocach śni Ci się nadmorska budka z goframi🏖️ – nadchodzę z pomocą 🦸‍♀️ i przepisem na gofry bez glutenu!

Mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką owsianej, jaglanej i ryżowej, z dodatkiem skrobii ziemniaczanej. Co jest sekretem udanych gofrów bez glutenu? Dobrze ubite białka!💪 Może jeszcze odrobina cukru wanilinowego?😉

Nie zapomnij o ulubionych dodatkach - świeże owoce i CZEKOLADA😍to podstawa!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Gofry bez glutenu:

  • Krok 1

    Ubij białka na puszystą konsytencję.

    Ubite białka w misie robota kuchennego.
  • Krok 2

    W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.

    W miseczce cukier. Obok ubieranie żółtek z cukrem.
  • Krok 3

    Dodaj olej oraz mleko i wymieszaj.

    W miseczce olej i w karafce mleko. Obok utarte żółtka z cukrem.
  • Krok 4

    Osobno wymieszaj suche składniki: mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, sodę, mąkę jaglaną i owsianą. Dodaj suche składniki do utartych żółtek i wymieszaj.

    Na blacie kuchennym opakowanie sody oczyszczonej Dr. Oetker Obok mąki bezglutenowe do przygotowania gofrów bezglutenowych.
  • Krok 5

    Delikatnie wmieszaj ubite białka.

    Połączenie masy z ubitymi białkami.
  • Krok 6

    Posmaruj gofrownicę olejem i smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut. Usmażone gofry posyp cukrem pudrem i posyp malinami. 

    Smażenie gofrów.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że Twój przepis na gofry jest całkowiie bezglutenowy, wybierz produkty z przekreślonym kłosem.

 

Soda oczyszczona i cukier wanliinowy użyty w tym przepisie nie zawierają w składzie glutenu, ale mogą go posiadać w wyniku zanieczyszczeń krzyżowych.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/gofry-bez-glutenu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej