Gofry bez glutenu
Stanowcze NIE dla glutenu, ale głośne TAK dla gofrów!🧇 Tak pokrótce brzmiałaby reklama tego przepisu. Więc jeśli z najróżniejszych powodów ograniczasz gluten, ale po nocach śni Ci się nadmorska budka z goframi🏖️ – nadchodzę z pomocą 🦸♀️ i przepisem na gofry bez glutenu!
Mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką owsianej, jaglanej i ryżowej, z dodatkiem skrobii ziemniaczanej. Co jest sekretem udanych gofrów bez glutenu? Dobrze ubite białka!💪 Może jeszcze odrobina cukru wanilinowego?😉
Nie zapomnij o ulubionych dodatkach - świeże owoce i CZEKOLADA😍to podstawa!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Gofry bez glutenu:
-
Krok 1
Ubij białka na puszystą konsytencję.
-
Krok 2
W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.
-
Krok 3
Dodaj olej oraz mleko i wymieszaj.
-
Krok 4
Osobno wymieszaj suche składniki: mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, sodę, mąkę jaglaną i owsianą. Dodaj suche składniki do utartych żółtek i wymieszaj.
-
Krok 5
Delikatnie wmieszaj ubite białka.
-
Krok 6
Posmaruj gofrownicę olejem i smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut. Usmażone gofry posyp cukrem pudrem i posyp malinami.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że Twój przepis na gofry jest całkowiie bezglutenowy, wybierz produkty z przekreślonym kłosem.
Soda oczyszczona i cukier wanliinowy użyty w tym przepisie nie zawierają w składzie glutenu, ale mogą go posiadać w wyniku zanieczyszczeń krzyżowych.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/gofry-bez-glutenu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze