Drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek
Racuchy z jabłkami to istna babcina klasyka! Kiedy tylko pojawiały się na stole, unoszący się w całym domu zapach, jako jedyny był w stanie oderwać dzieciaki nawet od najbardziej wciągającej zabawy. Chrupiące, mięciutkie w środku, a do tego ten idealny balans smaku między słodyczą, a kwaskowatością jabłek… 🥞🍎 Przekonaj się sam jak smakują w wersji wegańskiej, bez dodatku jajek!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie domowych racuchów:
-
Krok 1
Do miski dodaj mąkę pszenną, drożdże suszone oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.
-
Marta poleca
Drożdże suszone instant, które można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych. Mam je zawsze pod ręką i co najważniejsze nie wymagają przechowywania w lodówce!
-
Krok 2
Dodaj ciepły napój sojowy i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj lub krótko zblenduj ciasto do połączenia składników.
-
Krok 3
Drobno pokrój jabłka, dodaj je do ciasta i wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut.
-
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki z obu stron do zarumienienia.
-
Krok 5
Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Porada:
Zamiast napoju sojowego, możesz użyć mleka krowiego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/drozdzowe-racuchy-z-jablkami-bez-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze