1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek

Drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek

drożdżowe racuchy z jabłkami na białym talerzyku posypane cukrem pudrem
drożdżowe racuchy z jabłkami na białym talerzyku posypane cukrem pudrem
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Racuchy z jabłkami to istna babcina klasyka! Kiedy tylko pojawiały się na stole, unoszący się w całym domu zapach, jako jedyny był w stanie oderwać dzieciaki nawet od najbardziej wciągającej zabawy. Chrupiące, mięciutkie w środku, a do tego ten idealny balans smaku między słodyczą, a kwaskowatością jabłek… 🥞🍎 Przekonaj się sam jak smakują w wersji wegańskiej, bez dodatku jajek!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowych racuchów:

  • Krok 1

    Do miski dodaj mąkę pszenną, drożdże suszone oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

    w misce mąka z drożdżami suchymi instant Dr. Oetkera
  • Marta poleca

    Drożdże suszone instant, które można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych. Mam je zawsze pod ręką i co najważniejsze nie wymagają przechowywania w lodówce!

    Marta poleca
  • Krok 2

    Dodaj ciepły napój sojowy i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj lub krótko zblenduj ciasto do połączenia składników.

    w misce ciasto drożdżowe z dodatkiem napoju sojowego obok mikser ręczny bosch
  • Krok 3

    Drobno pokrój jabłka, dodaj je do ciasta i wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut.

    w misce ciasto drożdżowe z jabłkami bez jajek na racuchy
  • Krok 4

    Na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki z obu stron do zarumienienia. 

    na patelni racuchy drożdżowe z jabłkami bez jajek
  • Krok 5

    Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem.

    na talerzyku wegańskie racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Porada:

Zamiast napoju sojowego, możesz użyć mleka krowiego.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/drozdzowe-racuchy-z-jablkami-bez-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej