Naleśniki Crème Brûlée
Naleśniki Crème Brûlée to moja propozycja na jeden z najsłynniejszych i najbardziej lubianych francuskich deserów. Prawdziwa arystokracja wśród słodkości. Zapewniam, że nie przejdziesz obojętnie obok tego delikatnego, waniliowego kremu, który na pewno zawładnie Twoim podniebieniem! Przepis podzieliłam na kroki, które ułatwią przygotowanie zarówno waniliowych naleśników, jak i samego kremu. 😃 Czekam na wiadomości jak Wam smakowało! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Krem waniliowy (crème brûlée):
-
Krok 1
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę.
-
Krok 2
Dodaj mąkę kukurydzianą i pszenną, a następnie dobrze zmiksuj.
-
Krok 3
Do mleka dodaj ekstrakt waniliowy i zagotuj. Około 100 ml gorącego mleka wlej do utartych żółtek i wymieszaj.
-
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.
-
Krok 4
Następnie całość wlej do gotującego się mleka. Garnek postaw z powrotem na małym ogniu i cały czas mieszając, gotuj do zgęstnienia.
-
Krok 5
Gotowy krem przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Naleśniki waniliowe:
-
Krok 6
Mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli przełóż do miski i dokładnie zblenduj (tak, aby nie było grudek).
-
Krok 7
Patelnię natłuść odrobiną oleju i rozgrzej. Nalewaj chochelką małe porcje ciasta i smaż naleśniki krótko z obu stron. Z podanych proporcji otrzymasz 15 cienkich naleśników.
-
Krok 8
Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmaruj odrobiną masła. Na usmażone naleśniki nakładaj po jednej łyżce budyniu, rozsmaruj i zwiń w rulonik. Naleśniki ułóż w naczyniu jeden przy drugim.
-
Krok 9
Śmietankę wymieszaj z 30 g brązowego cukru i jajkiem, a następnie zalej nią naleśniki. Pozostałą ilością cukru posyp naleśniki. Naczynie wstaw na około 15 - 20 minut do nagrzanego do 210°C piekarnika z funkcją grill. Naleśniki będą gotowe, gdy cukier z wierzchu skarmelizuje się.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/nalesniki-creme-brulee-przepis |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze