1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Naleśniki Crème Brûlée

Naleśniki Crème Brûlée

Naleśniki Creme Brulee zapiekane w prostokątnym naczyniu żaroodpornym - Wszystkiego Słodkiego
Naleśniki Creme Brulee zapiekane w prostokątnym naczyniu żaroodpornym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Naleśniki Crème Brûlée to moja propozycja na jeden z najsłynniejszych i najbardziej lubianych francuskich deserów. Prawdziwa arystokracja wśród słodkości. Zapewniam, że nie przejdziesz obojętnie obok tego delikatnego, waniliowego kremu, który na pewno zawładnie Twoim podniebieniem! Przepis podzieliłam na kroki, które ułatwią przygotowanie zarówno waniliowych naleśników, jak i samego kremu. 😃 Czekam na wiadomości jak Wam smakowało! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem waniliowy (crème brûlée):

  • Krok 1

    Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę.

    żółtka i cukier w misce
  • Krok 2

    Dodaj mąkę kukurydzianą i pszenną, a następnie dobrze zmiksuj.

    żółtka utarte z cukrem na jasną masę w misce, obok miseczki z mąką pszenną oraz mąką kukurydzianą
  • Krok 3

    Do mleka dodaj ekstrakt waniliowy i zagotuj. Około 100 ml gorącego mleka wlej do utartych żółtek i wymieszaj.

    utarte z cukrem żółtka wymieszane z mąkami oraz mlekiem, obok rózga kuchenna
  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
  • Krok 4

    Następnie całość wlej do gotującego się mleka. Garnek postaw z powrotem na małym ogniu i cały czas mieszając, gotuj do zgęstnienia.

    gęsty krem waniliowy w misce z rózgą kuchenną
  • Krok 5

    Gotowy krem przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.

    krem waniliowy w misce przykryty folią spożywczą w kontakcie

Naleśniki waniliowe:

  • Krok 6

    Mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli przełóż do miski i dokładnie zblenduj (tak, aby nie było grudek).

    składniki na ciasto naleśnikowe: mąka pszenna w misce, jajka w misce, olej w miseczce, woda gazowana w słoiku, mleko w butelce, szczypta soli w miseczce, buteleczka ekstraktu naturalnego wanilia bourbon z madagaskaru dr. oetkera
  • Krok 7

    Patelnię natłuść odrobiną oleju i rozgrzej. Nalewaj chochelką małe porcje ciasta i smaż naleśniki krótko z obu stron. Z podanych proporcji otrzymasz 15 cienkich naleśników.

    usmażone naleśniki na talerzu
  • Krok 8

    Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmaruj odrobiną masła. Na usmażone naleśniki nakładaj po jednej łyżce budyniu, rozsmaruj i zwiń w rulonik. Naleśniki ułóż w naczyniu jeden przy drugim.

    naleśniki z kremem waniliowym zwinięte w ruloniki i ułożone w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienko masłem
  • Krok 9

    Śmietankę wymieszaj z 30 g brązowego cukru i jajkiem, a następnie zalej nią naleśniki. Pozostałą ilością cukru posyp naleśniki. Naczynie wstaw na około 15 - 20 minut do nagrzanego do 210°C piekarnika z funkcją grill. Naleśniki będą gotowe, gdy cukier z wierzchu skarmelizuje się.

    naleśniki zwinięte w ruloniki w naczyniu żaroodpornym zalane mieszanką śmietanki, cukru i jajka
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/nalesniki-creme-brulee-przepis

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej