1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie - Wszystkiego Słodkiego
Tosty francuskie - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Tosty francuskie to klasyka słodkich śniadań. 🍞 Możesz podać je z owocami, miodem, cukrem pudrem lub z jakimkolwiek dodatkiemn na który tylko masz ochotę. Aromat wanilii, masła i cynamonu unoszący się w kuchni wprost zaprasza do stołu. Tosty francuskie to idealny pomysł na śniadanie, gdy zostanie nam trochę pieczywa z poprzedniego dnia lub jeśli po prostu mamy ochotę na coś szybkiego i ciepłego.😃 Proste połączenie... ale za to jakie pyszne! Polecam przepis. ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tostów francuskich:

  • Krok 1

    W miseczce roztrzep dokładnie jajka z mlekiem, cukrem i pastą waniliową.

    mleko w miseczce, obok jajka w wytłoczce, rózga kuchenna oraz opakowanie pasty waniliowej dr. oetkera
  • Pasta waniliowa Intense z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

    Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

    Pasta waniliowa Intense z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Bułkę pokrój na kromki grubości około 2 cm.

    bułka paryska na drewnianej desce pokrojona na kromki
  • Krok 3

    Kromki zanurzaj w mleku i smaż na sporej ilości masła (około 2 - 3 łyżki) przez około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu tosty francuskie osusz na arkuszu ręcznika papierowego. 

    Przed smażeniem kolejnej porcji patelnię wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. 

    dwie kromki bułki paryskiej nasączone mieszanką jajek z mlekiem i smażone na patelni z masłem

Podanie:

  • Krok 4

    Gotowe ciepłe tosty podawaj z ulubionymi owocami, kawałeczkami masła, miodem lub konfiturą. Możesz również obtoczyć je w cukrze wymieszanym z cynamonem, aby były jeszcze bardziej aromatyczne.

    cukier gruby kryształ w miseczce razem z cynamonem i łyżeczką, obok opakowanie cynamonu mielonego dr. oetkera
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/tosty-francuskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej