Placuszki z jabłkami
Szukasz pomysłu na jesienne śniadanie 🍁 lub kolację na ciepło? Zapraszam po przepis na delikatne, puszyste i lekkie placuszki z jabłkami. :) Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem. :)
Zastanawiasz się co zrobić z dużą ilością jabłek? Sprawdź nasze pomysły Co zrobić z jabłek - kilka pomysłów na ich wykorzystanie
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie placuszków z jabłkami:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek.
-
Krok 3
Mleko wymieszaj z olejem i żółtkami i zmiksuj z suchymi składnikami.
-
Krok 4
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj je do masy.
-
Krok 5
Na końcu ubij białka z łyżką cukru na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszaj do ciasta.
-
Krok 6
Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
-
Krok 7
Przed podaniem posyp placuszki cukrem pudrem.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Proszek do pieczenia Dr. Oetkera gwarantuje już od 1891 roku udane wypieki o pulchnej konsystencji. Placuszki z Proszkiem do pieczenia Dr. Oetkera są zawsze smaczne i udane.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/placuszki-z-jablkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze