1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Prosty przepis na klasyczny podwieczorek. Delikatne ciasto, aromatyczne jabłka i słodkie dodatki. Spróbuj! 🍎

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie racuchów drożdżowych z jabłkami:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, pastę waniliową i szczyptę soli, wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko i jajka, wyrabiaj mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu! Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 45 minut. Ciasto powinno być luźne i powoli spływać z łyżki. Do ciasta dodaj starte jabłka i delikatnie wymieszaj.    

  • Krok 3

    Na patelni o grubym dnie rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz nakładaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.

    Pamietaj, że patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana.

  • Krok 4

    Usmażone racuszki odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/racuchy-drozdzowe-z-jablkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej