1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Czekoladowe pancakes

Czekoladowe pancakes

czekoladowe pancakes (pankejki) z sosem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
czekoladowe pancakes (pankejki) z sosem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

🍫🍫 Czekoladowe pancakes (pankejki) należą do moich ulubionych przepisów na słodkie śniadania. Są niezwykle sycące, puszyste oraz mięciutkie. Czekolada, którą do nich dodaję, poprawia mi humor na cały dzień! 😄 Jestem najlepszym przykładem na to, że nie tylko dzieci 👶 uwielbiają takie śniadania. 😉 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie czekoladowych pancakes:

  • Krok 1

    Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i szczyptę soli przesyp do miski i wymieszaj.

  • Krok 2

    Dodaj mleko, olej i jajka - krótko wymieszaj za pomocą blendera.

  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
  • Krok 3

    Ciasto pozostaw na około 30 minut, żeby odpoczęło.

  • Krok 4

    Patelnię natłuść olejem i rozgrzej. Nakładaj około 2 łyżki ciasta na pankejki i smaż, dopóki na jednej stronie placków pojawią się pęcherzyki. Następnie obracaj je na drugą stronę i smaż do zrumienienia.

Sos czekoladowy:

  • Krok 5

    Czekoladę ze śmietanką przełóż do garnka.

  • Krok 6

    Podgrzewaj na małym ogniu do uzyskania czekoladowego sosu.

  • Krok 7

    Czekoladowe pancakes układaj jeden na drugim i polej gorącym sosem czekoladowym.

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Porada:

⭐ 5 kolorów czekolady - użyj innego smaku i koloru czekolady, aby zachwycić nowym smakiem i barwą. Owocowa czekolada Ruby 🛒, kremowa mleczna 🛒, śmietankowa biała 🛒 lub wyśmienita Gold - Słony Karmel 🛒.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/czekoladowe-pancakes

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej