1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody bananowo-czekoladowe z blendera

Lody bananowo-czekoladowe z blendera

lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.9/5 10 ocen

Lody bananowo-czekoladowe z blendera to prosty i szybki przepis na orzeźwiający wakacyjny deser. 🍦 Przygotujesz je z zamrożonych owoców i ulubionych dodatków. Lody najlepiej smakują z truskawkami, malinami, drylowanymi czereśniami lub bananami. Jak widzisz wersji smakowych jest mnóstwo, a co ciekawe deser prawie zawsze różni się poziomem słodkości. Zależy to właśnie od owoców, które stanowią jego bazę.

Jakie lody wybrać? Przede wszystkim polecam klasykę, czyli lody bananowe z dodatkiem kakao i napoju roślinnego (ja wybieram sojowy) , które stanowią pyszną i zdrowszą alternatywę dla lodów kupowanych w sklepach. 🍫🍌🍦


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie lodów bananowo-czekoladowych z blendera:

  • Krok 1

    Dojrzałe banany pokrój w plastry i przełóż do plastikowego pojemnika. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny.

    Zamrożone pokrojone banany w plastikowym pojemniku.
  • Krok 2

    Drobno posiekaj orzechy laskowe i czekoladę.

    Na drewnianej desce pokrojone prażone orzechy laskowe i posiekana gorzka czekolada.
  • Krok 3

    Do misy malaksera przełóż zamrożone banany, gorzką czekoladę. orzechy, kakao i napój sojowy.

    W pojemniku zamrożone plasterki bananów, obok pojemnik malaksera  firmy Bosch i ciemne kakao Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Zblenduj wszystkie składniki na kremową masę i od razu podawaj.

    Gotowe zblendowane lody bananowo-czekoladowe.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Warto wiedzieć:

⭐ Jeśli preferujesz mleczną czekoladę, ale chcesz, aby lody nadal były wegańskie to użyj Czekolady NXT 🛒, w której nabiał został zastąpiony chufa - roślinną alternatywą dla mleka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/lody-bananowo-czekoladowe-z-blendera

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej