Semifreddo kokosowe
Za oknem upały nie do zniesienia? Ochłodź się od środka i przygotuj semifreddo kokosowe🥥 Pyszny deser prosto ze słonecznych Włoch - podawany, jak nazwa wskazuje, na wpół zmrożony, w towarzystwie sosu.
Ja postawiłam na gorącą, czekoladową polewę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać sezon na soczyste owoce. Semifreddo kokosowe będzie się z nimi równie dobrze komponować🍓🥭🫐
Co sprawia, że moje kokosowe semifreddo jest tak wyjątkowe? Dodatek białej czekolady i chrupiące kokosowe beziki nadadzą deserowi aksamitność i ciekawą chrupiącą teksturę.
Semifreddo tradycyjnie przygotowuje się w keksówce lub szklanej, prostokątnej formie. Ja natomiast zachęcam Was, aby wypróbować silikonową formę w kształcie rolady, z ozdobnym dnem. Dzięki temu zmrożony deser łatwo wyjąć z foremki, a jego oryginalny wygląd z pewnością Cię zachwyci 😍
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Barry Callebaut, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Dacquoise (dakłas) w formie mini bezików
-
Krok 1
Cukier puder przesiej do miski, przygotuj mąkę migdałową, wiórki kokosowe oraz mąkę ryżową.
-
Krok 2
Składniki umieść w misie malaksera i zmiksuj na najwyższych obrotach około 10 sekund.
-
Krok 3
Białka ubij z cukrem na bezę.
-
Krok 4
Na końcu wmieszaj delikatnie szpatułką suche składniki.
-
Krok 5
Masę bezową przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
-
Krok 6
Beziki szprycuj na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Krok 7
Piecz w nagrzanym piekarniku do 170° przez 13-16 minut. Upieczone wyłóż na kratkę do studzenia.
Masa kokosowa
-
Krok 8
Mleczko kokosowe zagotuj w rondelku. Odstaw z palnika, dodaj czekoladę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 9
Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Odstaw do całkowiego wystudzenia.
-
Krok 10
Śmietankę ubij na sztywno.
-
Krok 11
Do wystudzonej masy wmieszaj delikatnie ubitą śmietankę.
-
Krok 12
Część wystudzonych bezików pokrusz lub posiekaj na kawałki. Masę przelewaj do silikonowej formy partiami, naprzemiennie z pokruszonymi kawałkami bezików. Na wierzch wyłóż całe bezy, tak by tworzyły spód deseru.
-
Krok 13
Semifreddo odstaw do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej przez noc.
Podawaj lekko zmrożony z ciepłą polewą czekoladową (czekoladę zalej gorącą śmietanką i wymieszaj) oraz pokruszonymi bezami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/semifreddo-kokosowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze