1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Semifreddo kokosowe

Semifreddo kokosowe

semifreddo kokosowe wszystkiego słodkiego
semifreddo kokosowe wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Za oknem upały nie do zniesienia? Ochłodź się od środka i przygotuj semifreddo kokosowe🥥 Pyszny deser prosto ze słonecznych Włoch - podawany, jak nazwa wskazuje, na wpół zmrożony, w towarzystwie sosu.

Ja postawiłam na gorącą, czekoladową polewę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać sezon na soczyste owoce. Semifreddo kokosowe będzie się z nimi równie dobrze komponować🍓🥭🫐

Co sprawia, że moje kokosowe semifreddo jest tak wyjątkowe? Dodatek białej czekolady i chrupiące kokosowe beziki nadadzą deserowi aksamitność i ciekawą chrupiącą teksturę. 

Semifreddo tradycyjnie przygotowuje się w keksówce lub szklanej, prostokątnej formie. Ja natomiast zachęcam Was, aby wypróbować silikonową formę w kształcie rolady, z ozdobnym dnem. Dzięki temu zmrożony deser łatwo wyjąć z foremki, a jego oryginalny wygląd z pewnością Cię zachwyci 😍

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Barry Callebaut, Bosch oraz Bakal.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Dacquoise (dakłas) w formie mini bezików

  • Krok 1

    Cukier puder przesiej do miski, przygotuj mąkę migdałową, wiórki kokosowe oraz mąkę ryżową.

    robot kuchenny bosch obok składniki na dakłas
  • Krok 2

    Składniki umieść w misie malaksera i zmiksuj na najwyższych obrotach około 10 sekund.

    w malakserze bosch zmiksowane składniki do bezików kokosowych
  • Krok 3

    Białka ubij z cukrem na bezę.

    w robocie bosch ubijane białka na bezę obok malakser
  • Krok 4

    Na końcu wmieszaj delikatnie szpatułką suche składniki.

    w metalowej misie wymieszana masa bezowa
  • Krok 5

    Masę bezową przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

    na blacie forma z piekarnika obok worek z tylką wypełniony masą bezową
  • Krok 6

    Beziki szprycuj na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

    na blaszce wyłożonej papierem nieupieczone kokosanki
  • Krok 7

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 170° przez 13-16 minut. Upieczone wyłóż na kratkę do studzenia.

    na kratce do studzenia upieczone kokosanki

Masa kokosowa

  • Krok 8

    Mleczko kokosowe zagotuj w rondelku. Odstaw z palnika, dodaj czekoladę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

    w rondelku na płycie indukcyjne bosch mleczko kokosowe obok w miseczce blała czekolada w kaletkach Callebaut
  • Krok 9

    Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Odstaw do całkowiego wystudzenia.

    w miseczce wiórki kokosowe oraz rondelek z mlekiem kokosowym i białą czekoladą
  • Krok 10

    Śmietankę ubij na sztywno.

    w szklanym naczyniu ubita śmietanka obok ręczny mikser bosch
  • Krok 11

    Do wystudzonej masy wmieszaj delikatnie ubitą śmietankę.

    w szklanym naczyniu ubita śmietanka obok rondelak z masa na semifreddo kokosowe
  • Krok 12

    Część wystudzonych bezików pokrusz lub posiekaj na kawałki. Masę przelewaj do silikonowej formy partiami, naprzemiennie z pokruszonymi kawałkami bezików. Na wierzch wyłóż całe bezy, tak by tworzyły spód deseru.

    w silikonowej formie lody semifreddo kokosowe
  • Krok 13

    Semifreddo odstaw do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej przez noc. 

    Podawaj lekko zmrożony z ciepłą polewą czekoladową (czekoladę zalej gorącą śmietanką i wymieszaj) oraz pokruszonymi bezami. 

    wyciągnięte w formy Silikomart semifreddo kokosowe
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/semifreddo-kokosowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej