Lody pistacjowe
Poszukując idealnych lodów pistacjowych postanowiłam samodzielnie przygotować ich domową wersję. Zależało mi na kremowej konsystencji, a jednocześnie chciałam, żeby smak pistacji był mocno wyczuwalny. I oto one - najpyszniejsze lody pistacjowe🍦, jakie do tej pory miałam okazję spróbować 💚
Pistacje w wersji solonej i prażonej zmieliłam na pastę, dzięki czemu smak i orzechów jest maksymalnie intensywny. Dodatek mleka skondesowanego dodaje idealnie zbalansowanej słodyczy i kremowej konsystencji. Nie pomijajcie soli - świetnia współgra z pistacjami i podkreśla słodki smak lodów.
Gotowi na lato? Z przepisem na domowe lody pistacjowe każde wakacje będą udane 🏖️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Lody pistacjowe:
-
Krok 1
Pistacje obierz z łupin, a następnie zmiel na pastę.
-
Krok 2
Pastę pistacjową wymieszaj dokładnie z mlekiem skondensowanym i 100 ml śmietanki.
-
Krok 3
Schłodzoną śmietankę ubij razem z pastą waniliową, a następnie wmieszaj do niej masę pistacjową.
-
Krok 4
Gotową masę pistacjową na lody przełóż do pojemnika do mrożenia, szczelnie zamknij i wstaw do zamrażarki na minimum 8 godzin.
Lody najlepiej mrozić w temperaturze -16°C , dzięki temu porcjowanie będzie łatwiejsze.
-
Stojak na lody Wilton
Praktyczny stojak na lody ułatwi przygotowanie porcji lodów dla kilku lodożerców.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/lody-pistacjowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze