1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Domowe lody jagodowe

Domowe lody jagodowe

domowe lody jagodowe w rożku - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jest lato, więc muszą być lody jagodowe! 🍨 Oczywiście te domowe smakują najlepiej, dlatego dziś dzielę się moim przepisem. Możesz przygotować je w różnych wersjach smakowych, wystarczy że wybierzesz inne owoce. Spróbuj np. z porzeczkami. Polecam! 🍨🍨


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowych lodów jagodowych:

  • Krok 1

    Owoce umyj i podgrzej z dwiema łyżkami cukru, aż puszczą sok i nieco zmiękną. Następnie przetrzyj je przez sitko i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 2

    Mleko ze śmietaną umieść w większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.

  • Krok 3

    W międzyczasie mikserem utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel.

  • Krok 4

    Gdy mleko ze śmietanką zacznie się gotować, natychmiast zdejmij garnek z palnika. Do utartych żółtek z cukrem dodaj trochę gorącego płynu, jednocześnie miksując całość przez chwilę.

  • Krok 5

    Następnie zawartość miski przelej z powrotem do garnka z mlekiem, ustaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, delikatnie mieszając.

  • Krok 6

    Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia (nie wolno jej zagotować, wówczas się zważy!). Masa jest dobra, kiedy konsystencja jest dalej płynna, lecz nie spływa zupełnie z łyżki, a jedynie ją oblepia.

  • Krok 7

    Do masy dodaj wcześniej przygotowane owoce i dokładnie wymieszaj. Całość wstaw do zamrażarki i dobrze schłodź.

  • Krok 8

    Następnie umieść masę w maszynie do lodów. Lody powinny mieszać się około 30 minut. Po tym czasie przełóż je do pojemniczka i odstaw do zamrożenia na kilka godzin.

Porada

Jeśli nie masz maszynki do lodów, wystarczy, że wstawisz pojemnik z masą do zamrażarki i co 30 minut intensywnie rozmieszasz ją rózgą, żeby rozbić kryształki lodu (czynność należy powtarzać przez 3-4 godziny). Dla wygody możesz zrobić to za pomocą miksera. Takie lody będą twardsze niż te z maszynki lub ze sklepu, ale smak na pewno to wynagrodzi! Z podanych proporcji wychodzi około 1 litr lodów. 🍨

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lody/domowe-lody-jagodowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej