1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Granola

Granola

domowa granola z bakaliami, suszonymi owocami i miodem - Wszystkiego Słodkiego
domowa granola z bakaliami, suszonymi owocami i miodem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Granola jest słodka, sycąca i zdrowa. Do jej wykonania można użyć ulubionych orzechów, białego sezamu, płatków owsianych, miodu i suszonych owoców (np. żurawiny, ale można też wybrać np. rodzynki, morele lub śliwki). Dla lepszego smaku dołącz do przepisu cynamon. Lekka cynamonowa nuta delikatnie urozmaica smak. Poznaj przepis na domową granolę, która nie ma sobie równych! Wygląda równie wyśmienicie jak smakuje!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowej granoli:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 160°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój na duże kawałki orzechy nerkowca, migdały i orzechy włoskie. Do miseczki przesyp sezam i płatki owsiane.

    Posiekane bakalie na desce do granoli
  • Krok 2

    Do płatków wsyp orzechy, sezam, cynamon i wymieszaj.

    Wsypane płatki owsiane obok cynamon mielony Dr. Oetkera.
  • Krok 3

    Do tak przygotowanych płatków dolej miód i dokładnie wymieszaj. 

    Wymieszane płatki owsiane z orzechami i obok miód w miseczce.
  • Krok 4

    Mieszankę płatków rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut, mieszając granolę co 10 minut.

    Wymieszane płatki owsiane z bakaliami i miodem w misce.
  • Krok 5

    Upieczoną granolę wyciągnij z piekarnika, a następnie dodaj żurawinę. Wystudzoną mieszankę przesyp do słoiczka.

    Gotowa granola na blasze do pieczenia.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/granola

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej