Granola
Granola jest słodka, sycąca i zdrowa. Do jej wykonania można użyć ulubionych orzechów, białego sezamu, płatków owsianych, miodu i suszonych owoców (np. żurawiny, ale można też wybrać np. rodzynki, morele lub śliwki). Dla lepszego smaku dołącz do przepisu cynamon. Lekka cynamonowa nuta delikatnie urozmaica smak. Poznaj przepis na domową granolę, która nie ma sobie równych! Wygląda równie wyśmienicie jak smakuje!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie domowej granoli:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój na duże kawałki orzechy nerkowca, migdały i orzechy włoskie. Do miseczki przesyp sezam i płatki owsiane.
-
Krok 2
Do płatków wsyp orzechy, sezam, cynamon i wymieszaj.
-
Krok 3
Do tak przygotowanych płatków dolej miód i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Mieszankę płatków rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut, mieszając granolę co 10 minut.
-
Krok 5
Upieczoną granolę wyciągnij z piekarnika, a następnie dodaj żurawinę. Wystudzoną mieszankę przesyp do słoiczka.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/granola |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze