1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez cukru
  4. Ciasto marchewkowe fit

Ciasto marchewkowe fit

Ciasto marchewkowe fit z polewą z serka śmietankowego, z dodatkiem orzechów włoskich - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto marchewkowe fit z polewą z serka śmietankowego, z dodatkiem orzechów włoskich - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Fit ciasto, ale nadal bajecznie pyszne i pełne smaku? Nie ma rzeczy niemożliwych!💪🏼Jeśli masz dosyć suchych, mało apetycznych placków, które i tak nie zaspokoją Twojego apetytu na słodkie - koniecznie zerknij na mój przepis na fit ciasto marchewkowe🥕🥕🥕

Kto z nas nie kocha klasycznego ciasta marchewkowego? Co zrobić, żeby było bardziej FIT, zdrowsze i o obniżonej kaloryczności? Nie żałuj pełnej witamin marchewki, mąkę pszenną zamień na owsianą, a cukier zastąp erytrytolem. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne.

Sprawdź przepis na fit ciasto marchewkowe - pełne orzechów włoskich i suszonej żurawiny, przykryte kremem ze śmietankowego serka. Daj się skusić bez wyrzutów sumienia🍰

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto marchewkowe fit:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Prostokątna forma wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Jajka ubij z erytrytolem do uzyskania puszystej konsytencji.

    Robot kuchenny na blacie, a obok miseczka z jajkami oraz z erytrytolem.
  • Krok 3

    Następnie dodaj jogurt i ciągle miksując wlewaj olej.

    Utarte jajka z erytrytolem w misie. Obok jogurt oraz olej.
  • Krok 4

    Dodaj startą marchewkę i wymieszaj.

    Starta marchewka w misce.
  • Krok 5

    W drugiej misce przesiej mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj przyprawy i wymieszaj.

    W jednej misie wymieszane suche składniki do ciasta. Obok opakowanie proszku do pieczenia, sody oraz wymieszane przyprawy korzenne.
  • Krok 6

    Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj.

    W misie miksera mokre składniki na ciasto marchewkowe, a w drugiej wymieszane suche składniki.
  • Krok 7

    Dodaj posiekane orzechy oraz żurawinę.

    Surowe ciasto marchewkowe w dużej misie, a w małej posiekane orzechy i żurawina.
  • Krok 8

    Tak przygotowane ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia.

    Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 35-40 minut.

    Ciasto marchewkowe fit przed upieczeniem, przełożone do formy do pieczenia.
  • Krok 9

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone ciasto marchewkowe fit.

Polewa z serka śmietankowego:

  • Krok 10

    Przełóż serek do misy miksera i utrzyj razem z erytrytolem.

    Upieczone ciasto marchewkowe na blacie, a obok serek śmietankowy utarty z erytrytolem.
  • Krok 11

    Rozsmaruj go na całkowicie wystudzonym cieście. Wierzch obsyp posiekanymi orzechami.

    Gotowe ciasto marchewkowe fit z polewą z serka śmietankowego.

*Jeżeli chcesz żeby przepis był bezglutenowy użyj mąki owsianej oraz proszku do pieczenia, z przekreślonym kłosem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-cukru/ciasto-marchewkowe-fit

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej