1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Jaglane ciasto marchewkowe

Jaglane ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jaglane podzielone na kawałki z polewą z serka śmietankowego posypane orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto marchewkowe jaglane podzielone na kawałki z polewą z serka śmietankowego posypane orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Jaglane ciasto marchewkowe to nasz pomysł na bezglutenowe wydanie znanego i lubianego ciasta. Przepis jest łatwy i bardzo, bardzo smaczny.😃 Puszyste ciastośmietankowa polewa rozpływająca się w ustach. Orzechy włoskie doskonale uzupełniają całości i dodają jesiennego klimatu. 🍁 Jeśli masz problem, aby przemycić warzywa lub kaszę do codziennej diety - swojej lub swoich najbliższych - takie rozwiązanie może być strzałem w dziesiątkę. To co, skusisz się? ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie jaglanego ciasta marchewkowego:

  • Krok 1

    Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą, zimną wodą, a przelej wrzątkiem (dzięki temu pozbędziesz się goryczki z kaszy). Następnie przełóż do garnka z gotującym się mlekiem i gotuj ok. 15 minut bez mieszania, z lekko uchyloną pokrywką, na bardzi małym ogniu.

    Piekarnik rozgrzej do 170°C.

    garnek z kaszą jaglaną i mlekiem
  • Krok 2

    Jeszcze ciepłą kaszę dokładnie zmiksuj.

    ugotowana kasza jaglana w garnku i mieszadła miksera
  • Krok 3

    Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

    masło pokrojone w kostkę oraz cukier trzcinowy nierafinowany w osobnych miseczkach, obok mieszadła miksera
  • Krok 4

    Kaszę połącz z masłem utartym z cukrem, jajkami, sodą, cukrem z cynamonem oraz cukrem ze skórką pomarańczową.

    miska z ugotowaną kaszą jaglaną i masłem utartym z cukrem, obok miseczka z jajkami, miseczka z sodą i cukrem z cynamonem oraz opakowanie cukru ze skórką pomarańczową dr. oetkera i opakowanie cukru z cynamonem dr. oetkera
  • Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker

    Aromatyczny cukier ze skórką pomarańczową to doskonały dodatek do ciast, napojów, lukrów, deserów i grzanego wina. 🍊

    Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker
  • Krok 5

    Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do ciasta dodaj startą marchewkę i olej.

    w dużej misce ciasto na bazie kaszy jaglanej, obok miseczka ze startą marchewką oraz miseczka z olejem
  • Krok 6

    Foremkę o wymiarach 21 cm x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    kwadratowa foremka do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 7

    Ciasto przełóż do foremki i piecz przez ok. 45 - 50 minut, do suchego patyczka.

    jaglane ciasto marchewkowe przełożone do formy do pieczenia
  • Krok 8

    Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    upieczone jaglane ciasto marchewkowe w formie na kratce do studzenia

Polewa śmietankowa:

  • Krok 9

    Serek i śmietankę zmiksuj z cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią.

    miska z serkiem śmietankowym i śmietanką, obok miseczka z cukrem z wanilią, opakowanie cukru z wanilią bez glutenu dr. oetkera oraz mieszadła miksera
  • Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu! Produkt nie zawiera glutenu.

    Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetker
  • Krok 10

    Rozsmaruj krem na cieście.

    polewa śmietankowa rozsmarowana na cieście marchewkowym jaglanym, obok miseczka z posiekanymi orzechami włoskimi
  • Krok 11

    A następnie ciasto marchewkowe udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

    jaglane ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego posypane posiekanymi orzechami włoskimi
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/jaglane-ciasto-marchewkowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej