Wuzetka wega艅ska
Ju偶 prawie porzuci艂am marzenia o idealnej wega艅skiej wuzetce - ka偶da wersja z ro艣linnych cukierni mia艂a jakie艣 niedoci膮gni臋cia, dlatego metod膮 prób i b艂臋dów powsta艂 przepis na wuzetk臋 wega艅sk膮, która smakiem nie odstaje od swojej tradycyjnej wersji i jest naprawd臋 PYSZNA馃槏
Jest klasycznie i prosto, czyli mocno kakaowy biszkopt prze艂o偶ony wi艣niowym d偶emem馃崚 i kremem z bitej 艣mietany. Kluczowy jest wybór ro艣linnej 艣mietanki - d艂ugo szuka艂am swojej ulubionej, która dobrze si臋 ubija i odpowiada mi smakiem. A wy, macie swój 艣mietankowy faworyt? 馃槈
Wuzetka wega艅ska klasycznie wyko艅czona jest czekoladow膮 polew膮 i udekorowana bit膮 艣mietan膮 - z pewno艣ci膮 zasmakuje wszystkim mi艂o艣nikom klasycznych smaczków馃槃
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wuzetka wega艅ska:
-
Krok 1
M膮k臋 pszenn膮 wymieszaj z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 2
Siemi臋 lniane zalej 2 艂y偶kami wrz膮tku i dok艂adnie wymieszaj. Odstaw na oko艂o 5 minut. Nast臋pnie wymieszaj napój sojowy z octem, olejem i nap臋cznia艂ym siemieniem lnianym.
-
Krok 3
Wymieszaj suche sk艂adniki z mokrymi tylko do po艂膮czenia.
-
Krok 4
Prze艂ó偶 ciasto do prostok膮tnej formy o wymiarach 27x17 cm, wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 170°C.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Forma doskonale sprawdzi si臋 do wypiek贸w ciast, ale te偶 do potraw na s艂ono np. zapiekanek. Jest 艂atwa w czyszczeniu oraz r贸wnomiernie rozprowadza ciep艂o, dzi臋ki czemu wypieki b臋d膮 idealnie wypieczone.
-
Krok 5
Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia, a nast臋pnie przekrój je na dwa blaty.
-
Krok 6
Dolny blat ciasta posmaruj konfitur膮 wi艣niow膮. Dodatkowo mo偶esz nas膮czy膰 ciasto nalewk膮 wi艣niow膮.馃崚
Krem do wuzetki:
-
Krok 7
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ro艣linn膮 prze艂ó偶 do misy miksera. Dodaj cukier puder wymieszany ze 艣mietan-fix'em i ubijaj do uzyskania puszystej konsytencji.
-
Krok 8
Wy艂ó偶 ubit膮 艣mietank臋 na blat ciasta, posmarowany konfitur膮 wi艣niow膮 i delikatnie po艂ó偶 drugi blat.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 9
Czekolad臋 rozpu艣膰 razem z napojem sojowym.
-
Krok 10
Rozsmaruj na wierzchu polew臋 czekoladow膮. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na ca艂膮 noc).
-
Krok 11
Ubij sch艂odzon膮 艣mietank臋 z cukrem pudrem. Prze艂ó偶 j膮 do r臋kawa cukierniczego i za pomoc膮 tylki utwórz na ka偶dym kawa艂ku rozetk臋 z kremu.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Tylka w kszta艂cie otwartej gwiazdy Wilton wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzi臋ki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety, gwiazdkowe wype艂nienia oraz kwiaty. 馃尭
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/wuzetka-weganska |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze