Kutia
Wigilijna kutia to jedno z tradycyjnych świątecznych dań, które jadane jest przede wszystkim na wschodzie Polski. Według wierzeń, aby zapewnić sobie pomyślność na cały nadchodzący rok, podczas wieczoru wigilijnego koniecznie musimy spróbować kutii. 🎄
Niegdyś przygotowanie tego słodkiego przysmaku pochodzącego z Kresów bywało czasochłonne, jednak dziś, dzięki drobnym ułatwieniom np. w postaci mielonego maku, z deserem poradzisz sobie bardzo szybko. Prócz wspomnianego maku w skład kutii wchodzi także gotowana pszenica i ulubione bakalie, a wszystko oblane jest słodkim miodem.
Aby smak kutii był jeszcze bardziej wyrazisty, warto wcześniej namoczyć rodzynki w rumie.
Kutię najlepiej przygotować dzień przed podaniem, zatem wigilijną kutią najlepiej zająć się 23 grudnia.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kutii na Wigilię:
-
Krok 1
Ziarna pszenicy zalej wrzątkiem i odstaw na noc do napęcznienia.
-
Krok 2
Następnego dnia rano gotuj ziarna do momentu, aż będą miękkie. U mnie była to godzina, ale w zależności od stopnia twartości ziaren może to potrwać trochę dłużej. Ugotowane ziarna odcedź.
-
Krok 3
Do garnka wlej mleko lub napój roślinny i gotuj zmielony mak przez około 10 minut. Następnie zostaw do przestudzenia.
W tym czasie przygotuj bakalie.
-
Krok 4
Posiekaj migdały, orzechy włoskie i rodzynki.
-
Krok 5
Do maku dodaj posiekane bakalie i kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
-
Krok 6
Do masy dodaj miód (lub syrop z agawy), łyżeczkę ekstraktu migdałowego i szczyptę soli.
-
Może się przydać
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
-
Krok 7
Wszystko razem dobrze wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
Porada:
⭐ Żeby uzyskać wersję roślinną, zamiast mleka możesz użyć napoju sojowego, a miód możesz zamienić na syrop z agawy lub syrop klonowy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/kutia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze