1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Ciasto z buraka

Ciasto z buraka

Czekoladowe ciasto z buraka udekorowane polewą czekoladową oraz pistacjami i płatkami róż - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

W myśl zasady, że burak to warzywo - czy czekoladowe ciasto z buraka można nazwać surówką? 🤪 Nie do końca, jednak warzywny dodatek sprawia, że po takim deserze wyrzuty sumienia właściwie rozpływają się w powietrzu 🌬️

Buraczane puree przygotujesz z ugotowanych buraków (dostępne są m.in. w popularnych dyskontach). Ich dodatek sprawia, że wypiek jest mocno wilgotny i długo pozostaje świeży. Ciasto z buraka jest w całości roślinne 🍃 - jako zamiennik jajka wykorzystałam zmielone siemię lniane 💚 Dodatkowo, dodatek warzywa to dobry pomysł na "przemycenie" witamin i minierałów zawartych w tej intensywnie czerwonej bulwie (polecam szczególnie rodzicom niejadków😉).

Ciasto wystarczy oblać czekoladową polewą i posypać ulubionymi orzechami. Polecam pistacje, których kolor pięknie prezentuje się na gotowym cieście 🥰

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto z buraka:

  • Krok 1

    Ugotowane buraki pokrój na kawałki i zblenduj na puree za pomocą blendera.

    Blender ręczny firmy Bosch. Obok pokrojone buraki w malakserze.
  • Krok 2

    Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw na około 5 minut. Formę na babkę natłuść delikatnie olejem i oprósz kakao. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    W dużej, szklanej misie zblendowane buraki. Obok w mniejszej miseczce namoczone siemię lniane z wodą.
  • Krok 3

    W jednej misie wymieszaj wszystkie mokre składniki (buraki, namoczone siemię lniane, napój sojowy, olej rzepakowy oraz pastę z wanilii).

    W szklanych miskach: zblendowane buraki, namoczone siemię lniane, olej i napój sojowy. Obok pasta waniliowa Taylor&Colledge.
  • Krok 4

    W drugiej misce wymieszaj razem mąkę pszenną, kakao, cukier, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.

    Mąka w dużej, szklanej misie. Obok cukier oraz ciemne kakao. Na łyżeczce odrobina soli. A obok opakowanie proszku do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 5

    Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj mikserem. Tylko do połączenia składników.

    W jednej misie wymieszane suche składniki do przygotowania ciasta. A w drugiej mokre składniki.
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy do babki. Delikatnie wyrównaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Upieczone ciasto z burakiem w formie do babki.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Forma do babki z kominem Wilton o wymiarach 24.5 cm idealnie się sprawdzi w Twojej kuchni! Dzięki powłoce Non-Stick ciasto z łatwością odchodzi od formy i zachowuje kształt. Umieszczony wewnątrz formy komin, ułatwia wyrastanie ciasta podczas pieczenia.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 7

    Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie odwróć formę do góry dnem i wyciągnij babkę.

    Upieczona babka z burakiem, wyciągnięta z formy, na kratce do pieczenia.
  • Krok 8

    Do małego garnka przełóż czekoladę oraz olej kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada połączy się z olejem. Za pomocą pędzelka silikonowego, rozprowadż polewę na cieście. Udekoruj pistacjami i suszonymi płatkami kwiatów.

    Udekorowana pistacjami i suszonymi kwiatami babka z buraka.
  • Może się przydać

    Szukasz zdrowej, pożywnej przekąski, która poratuje Cię w ciągu zabieganego dnia? A może chcesz samodzielnie przygotować pastę pistacjową? Pistacje marki Bakal idealnie sprawdzą się w Twojej kuchni. Solone i prażone bez dodatku tłuszczu, zawierają luteinę, żelazo, wapń, magnez, a także są źródłem potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. Włącz je do swojego codziennego jadłospisu i ciesz się smakiem pysznych pistacji!

    Może się przydać

Pamiętaj, żeby wszystkie składniki do przygotowania ciasta, miał temperaturę pokojową! Różnica temperatur może spowodować, że powstanie zakalec.😢

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/ciasto-z-buraka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej