Ciasto z buraka
W myśl zasady, że burak to warzywo - czy czekoladowe ciasto z buraka można nazwać surówką? 🤪 Nie do końca, jednak warzywny dodatek sprawia, że po takim deserze wyrzuty sumienia właściwie rozpływają się w powietrzu 🌬️
Buraczane puree przygotujesz z ugotowanych buraków (dostępne są m.in. w popularnych dyskontach). Ich dodatek sprawia, że wypiek jest mocno wilgotny i długo pozostaje świeży. Ciasto z buraka jest w całości roślinne 🍃 - jako zamiennik jajka wykorzystałam zmielone siemię lniane 💚 Dodatkowo, dodatek warzywa to dobry pomysł na "przemycenie" witamin i minierałów zawartych w tej intensywnie czerwonej bulwie (polecam szczególnie rodzicom niejadków😉).
Ciasto wystarczy oblać czekoladową polewą i posypać ulubionymi orzechami. Polecam pistacje, których kolor pięknie prezentuje się na gotowym cieście 🥰
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto z buraka:
-
Krok 1
Ugotowane buraki pokrój na kawałki i zblenduj na puree za pomocą blendera.
-
Krok 2
Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw na około 5 minut. Formę na babkę natłuść delikatnie olejem i oprósz kakao. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 3
W jednej misie wymieszaj wszystkie mokre składniki (buraki, namoczone siemię lniane, napój sojowy, olej rzepakowy oraz pastę z wanilii).
-
Krok 4
W drugiej misce wymieszaj razem mąkę pszenną, kakao, cukier, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
-
Krok 5
Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj mikserem. Tylko do połączenia składników.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy do babki. Delikatnie wyrównaj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Forma do babki z kominem Wilton o wymiarach 24.5 cm idealnie się sprawdzi w Twojej kuchni! Dzięki powłoce Non-Stick ciasto z łatwością odchodzi od formy i zachowuje kształt. Umieszczony wewnątrz formy komin, ułatwia wyrastanie ciasta podczas pieczenia.
-
Krok 7
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie odwróć formę do góry dnem i wyciągnij babkę.
-
Krok 8
Do małego garnka przełóż czekoladę oraz olej kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając, aż czekolada połączy się z olejem. Za pomocą pędzelka silikonowego, rozprowadż polewę na cieście. Udekoruj pistacjami i suszonymi płatkami kwiatów.
-
Może się przydać
Szukasz zdrowej, pożywnej przekąski, która poratuje Cię w ciągu zabieganego dnia? A może chcesz samodzielnie przygotować pastę pistacjową? Pistacje marki Bakal idealnie sprawdzą się w Twojej kuchni. Solone i prażone bez dodatku tłuszczu, zawierają luteinę, żelazo, wapń, magnez, a także są źródłem potasu, który obniża ciśnienie tętnicze. Włącz je do swojego codziennego jadłospisu i ciesz się smakiem pysznych pistacji!
Pamiętaj, żeby wszystkie składniki do przygotowania ciasta, miał temperaturę pokojową! Różnica temperatur może spowodować, że powstanie zakalec.😢
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/ciasto-z-buraka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze