Dalgona Coffee - kawa po koreańsku
Nie wyobrażasz sobie poranka bez kubka kawy? ☕ A może uwielbiasz nowości i eksperymenty smakowe z kawą w roli głównej?
Dalgona Coffe, czyli kawa po koreańsku z kremową pianką intryguje samą nazwą, jednak przepis na jej przygotowanie jest... dziecinnie prosty! Do przygotowania kawowej pianki potrzebujesz trzech podstawowych składników, jakimi są woda, cukier oraz kawa rozpuszczalna (tak, ta najzwyklejsza! ;)) w proporcjach 1:1:1.
Aby smak napoju był głębszy, warto dodać odrobinę pasty waniliowej. Ja wybrałam ekologiczną pastę z ziarnami wanilii od australijskiej marki Taylor & Colledge.
Jeszcze tylko kilka kostek lodu dla ochłody i szczypta kakao na wierzch. Dobrego dnia! 😎☀️
☕ Dalgona coffee zrobisz również w wersji bez laktozy i wegańskiej 😊 wystarczy, że użyjesz mleka bez laktozy lub roślinnego 🥛🌿.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Dalgona Coffee:
-
Krok 1
Do mleka dodaj pastę waniliową, dokładnie wymieszaj i wlej do szklanki.
-
Krok 2
Kawę rozpuszczalną wymieszaj z cukrem i wodą.
-
Krok 3
Następnie rozpuszczoną z cukrem kawę ubij najlepiej blenderem ręcznym na sztywną, kawową piankę.
-
Krok 4
Do mleka waniliowego dodaj kostki lodu a na wierzch wyłóż kawową piankę. Oprósz kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/napoje/dalgona-coffee-kawa-po-koreansku |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze