1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Napoje
  4. Kompot z jabłek

Kompot z jabłek

kompot z jabłek z cytryną i miętą w szklankach - wszystkiego słodkiego
kompot z jabłek z cytryną i miętą w szklankach - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kompot z jabłek 🍎🍏 to świetny dodatek do obiadu, deseru oraz każdego innego posiłku. Do przepisu, obok jabłek, wykorzystałam typowo jesienne przyprawy: goździki i imbir. Całość dopełnia cytryna i cukier ze skórką pomarańczową. Do kompotu użyłam kwaśnych jabłek - jest wtedy nieco bardziej wyrazisty. Muszę przyznać, że aromat goździków, cytryny, imbiru i jabłek, który unosi się w całym mieszkaniu podczas gotowania, jest po prostu boski. Dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Polecam podawać z listkami świeżej mięty! 🍎


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kompotu z jabłek:

  • Krok 1

    Odmierz potrzebną ilość jabłek i dokładnie je umyj.

    jabłka na kompot w misce
  • Krok 2

    Następnie obierz jabłka i pokrój w ósemki.

    obrane i pokrojone w ósemki jabłka w misce
  • Krok 3

    Do garnka przelej wodę. Przekrój cytrynę na pół i z jednej części wyciśnij sok, a drugą pokrój na półplastry.

    garnek z wodą, sok wyciśnięty z jednej połówki cytryny, przekrojona na pół cytryna na desce z nożem
  • Krok 4

    Sok i plastry cytryny, goździki, imbir, cukier trzcinowy i cukier ze skórką pomarańczową dodaj do wody.

    garnek z wodą i półplastrami cytryny, goździki, imbir mielony i cukier trzcinowy nierafinowany w szklanych miseczkach, opakowanie cukru ze skórką pomarańczową, z łyżeczką wewnątrz
  • Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker

    Aromatyczny cukier ze skórką pomarańczową to doskonały dodatek do ciast, napojów, lukrów, deserów i grzanego wina.

    Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker
  • Krok 5

    Obrane jabłka przełóż do wody i zagotuj.

    jabłka przełożone do garnka z plastrami cytryny i przyprawami
  • Krok 6

    Kompot z jabłek gotuj przez około 20-30 minut na średnim ogniu. Ugotowany kompot schłodź i podawaj ze świeżymi listkami mięty.

    ugotowany kompot z jabłek w garnku
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/napoje/kompot-z-jablek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej