Kompot z jabłek
Kompot z jabłek 🍎🍏 to świetny dodatek do obiadu, deseru oraz każdego innego posiłku. Do przepisu, obok jabłek, wykorzystałam typowo jesienne przyprawy: goździki i imbir. Całość dopełnia cytryna i cukier ze skórką pomarańczową. Do kompotu użyłam kwaśnych jabłek - jest wtedy nieco bardziej wyrazisty. Muszę przyznać, że aromat goździków, cytryny, imbiru i jabłek, który unosi się w całym mieszkaniu podczas gotowania, jest po prostu boski. Dobrze smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Polecam podawać z listkami świeżej mięty! 🍎
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kompotu z jabłek:
-
Krok 1
Odmierz potrzebną ilość jabłek i dokładnie je umyj.
-
Krok 2
Następnie obierz jabłka i pokrój w ósemki.
-
Krok 3
Do garnka przelej wodę. Przekrój cytrynę na pół i z jednej części wyciśnij sok, a drugą pokrój na półplastry.
-
Krok 4
Sok i plastry cytryny, goździki, imbir, cukier trzcinowy i cukier ze skórką pomarańczową dodaj do wody.
-
Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker
Aromatyczny cukier ze skórką pomarańczową to doskonały dodatek do ciast, napojów, lukrów, deserów i grzanego wina.
-
Krok 5
Obrane jabłka przełóż do wody i zagotuj.
-
Krok 6
Kompot z jabłek gotuj przez około 20-30 minut na średnim ogniu. Ugotowany kompot schłodź i podawaj ze świeżymi listkami mięty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/napoje/kompot-z-jablek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze