Bajgle



Jeste艣cie team #艣niadanienas艂odko czy wolicie z rana nape艂ni膰 brzuchy czym艣 wytrawnym? Je艣li s艂odkie placuszki czy owsianka o poranku nie zach臋caj膮 Was do wyj艣cia z 艂ó偶ka馃泴馃徏 przygotujcie domowe bajgle i podajcie je z ulubionymi dodatkami 馃馃ガ馃崊馃
Bajgiel to dro偶d偶owa, okr膮g艂a bu艂ka z dziurk膮 w 艣rodku, 偶ydowskiego pochodzenia. Te popularne na ulicach Nowego Jorku 馃椊 wypieki tradycyjnie przygotowuje si臋 w dwóch etapach. Wyro艣ni臋te ciasto uformowane na kszta艂t bajgla zanurza si臋 na chwil臋 w gotuj膮cej si臋 wodzie z dodatkiem sody i miodu 馃嵂 Nast臋pnie bu艂eczki wyk艂adamy na blach臋, posypujemy wybranymi nasionami (polecam sezam, mak lub czarnuszk臋) i pieczemy w piekarniku.
Gotowe bajgle maj膮 zwarty, mi臋sisty 艣rodek i delikatn膮, mi臋kk膮 skórk臋. Idealnie sprawdz膮 si臋 jako baza do kanapek馃オ, burgerów馃崝 czy pieczywo podawane z ulubion膮 zup膮
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Bajgle:
-
Krok 1
M膮k臋 wymieszaj z dro偶d偶ami i sol膮. Do wody dodaj miód, wymieszaj i stopniowo wlewaj膮c do m膮ki zagnie膰 ciasto.
Wyrabiaj jej jeszcze przez kilka minut, a偶 b臋dzie elastyczne.
-
Krok 2
Ciasto w艂ó偶 do miski, przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw na oko艂o 1-1,5 h do wyro艣ni臋cia.
Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
Dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Po tym czasie zagnie膰 lekko ciasto, podziel na 6 cz臋艣ci.
Z ka偶dej uformuj wa艂ek, sklej i u艂ó偶 na blacie oprószonym m膮k膮. Przykryj 艣ciereczk膮 i pozostaw do wyro艣ni臋cia na oko艂o 20 minut.
-
Krok 4
W mi臋dzyczasie zagotuj wod臋 z miodem, sol膮 i sod膮.
Zmniejsz moc palnika i wk艂adaj po 2 bajgle do gor膮cej wody. Gotuj je przez oko艂o 1 min z obu stron.
-
Krok 5
Wyjmuj je z wody i uk艂adaj na blasze (po 3 na ka偶dej).
Smaruj od razu rozm膮conym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami.
-
Krok 6
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 20 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/bajgle |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze