1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Bajgle

Bajgle

bajgle z czarnym sezamem na 艣niadanie - Wszystkiego S艂odkiego
bajgle z czarnym sezamem na 艣niadanie - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jeste艣cie team #艣niadanienas艂odko czy wolicie z rana nape艂ni膰 brzuchy czym艣 wytrawnym? Je艣li s艂odkie placuszki czy owsianka o poranku nie zach臋caj膮 Was do wyj艣cia z 艂ó偶ka馃泴馃徏 przygotujcie domowe bajgle i podajcie je z ulubionymi dodatkami 馃馃ガ馃崊馃

Bajgiel to dro偶d偶owa, okr膮g艂a bu艂ka z dziurk膮 w 艣rodku, 偶ydowskiego pochodzenia. Te popularne na ulicach Nowego Jorku 馃椊 wypieki tradycyjnie przygotowuje si臋 w dwóch etapach. Wyro艣ni臋te ciasto uformowane na kszta艂t bajgla zanurza si臋 na chwil臋 w gotuj膮cej si臋 wodzie z dodatkiem sody i miodu 馃嵂 Nast臋pnie bu艂eczki wyk艂adamy na blach臋, posypujemy wybranymi nasionami (polecam sezam, mak lub czarnuszk臋) i pieczemy w piekarniku.

Gotowe bajgle maj膮 zwarty, mi臋sisty 艣rodek i delikatn膮, mi臋kk膮 skórk臋. Idealnie sprawdz膮 si臋 jako baza do kanapek馃オ, burgerów馃崝 czy pieczywo podawane z ulubion膮 zup膮

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bajgle:

  • Krok 1

    M膮k臋 wymieszaj z dro偶d偶ami i sol膮. Do wody dodaj miód, wymieszaj i stopniowo wlewaj膮c do m膮ki zagnie膰 ciasto.

    Wyrabiaj jej jeszcze przez kilka minut, a偶 b臋dzie elastyczne.

    m膮ka, s贸l, dro偶d偶e, woda, mi贸d
  • Krok 2

    Ciasto w艂ó偶 do miski, przykryj foli膮 spo偶ywcz膮 i odstaw na oko艂o 1-1,5 h do wyro艣ni臋cia.

    Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.

    Dwie blachy z wyposa偶enia piekarnika wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    ciasto dro偶d偶owe na bajgle
  • Krok 3

    Po tym czasie zagnie膰 lekko ciasto, podziel na 6 cz臋艣ci.

    Z ka偶dej uformuj wa艂ek, sklej i u艂ó偶 na blacie oprószonym m膮k膮. Przykryj 艣ciereczk膮 i pozostaw do wyro艣ni臋cia na oko艂o 20 minut.

    formowanie bajgli
  • Krok 4

    W mi臋dzyczasie zagotuj wod臋 z  miodem, sol膮 i sod膮.

    Zmniejsz moc palnika i wk艂adaj po 2 bajgle do gor膮cej wody. Gotuj je przez oko艂o 1 min z obu stron.

    gotowanie bajgli
  • Krok 5

    Wyjmuj je z wody i uk艂adaj na blasze (po 3 na ka偶dej).

    Smaruj od razu rozm膮conym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami.

    bajgle na blasze posypane ziarnami
  • Krok 6

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 20 minut.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    upieczone bajgle
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/bajgle

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej