Bajgle
Jesteście team #śniadanienasłodko czy wolicie z rana napełnić brzuchy czymś wytrawnym? Jeśli słodkie placuszki czy owsianka o poranku nie zachęcają Was do wyjścia z łóżka🛌🏼 przygotujcie domowe bajgle i podajcie je z ulubionymi dodatkami 🧀🥬🍅🥑
Bajgiel to drożdżowa, okrągła bułka z dziurką w środku, żydowskiego pochodzenia. Te popularne na ulicach Nowego Jorku 🗽 wypieki tradycyjnie przygotowuje się w dwóch etapach. Wyrośnięte ciasto uformowane na kształt bajgla zanurza się na chwilę w gotującej się wodzie z dodatkiem sody i miodu 🍯 Następnie bułeczki wykładamy na blachę, posypujemy wybranymi nasionami (polecam sezam, mak lub czarnuszkę) i pieczemy w piekarniku.
Gotowe bajgle mają zwarty, mięsisty środek i delikatną, miękką skórkę. Idealnie sprawdzą się jako baza do kanapek🥪, burgerów🍔 czy pieczywo podawane z ulubioną zupą
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Bajgle:
-
Krok 1
Mąkę wymieszaj z drożdżami i solą. Do wody dodaj miód, wymieszaj i stopniowo wlewając do mąki zagnieć ciasto.
Wyrabiaj jej jeszcze przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
-
Krok 2
Ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 h do wyrośnięcia.
Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Po tym czasie zagnieć lekko ciasto, podziel na 6 części.
Z każdej uformuj wałek, sklej i ułóż na blacie oprószonym mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
-
Krok 4
W międzyczasie zagotuj wodę z miodem, solą i sodą.
Zmniejsz moc palnika i wkładaj po 2 bajgle do gorącej wody. Gotuj je przez około 1 min z obu stron.
-
Krok 5
Wyjmuj je z wody i układaj na blasze (po 3 na każdej).
Smaruj od razu rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami.
-
Krok 6
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/bajgle |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze