1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Bajgle

Bajgle

bajgle z czarnym sezamem na śniadanie - Wszystkiego Słodkiego
bajgle z czarnym sezamem na śniadanie - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jesteście team #śniadanienasłodko czy wolicie z rana napełnić brzuchy czymś wytrawnym? Jeśli słodkie placuszki czy owsianka o poranku nie zachęcają Was do wyjścia z łóżka🛌🏼 przygotujcie domowe bajgle i podajcie je z ulubionymi dodatkami 🧀🥬🍅🥑

Bajgiel to drożdżowa, okrągła bułka z dziurką w środku, żydowskiego pochodzenia. Te popularne na ulicach Nowego Jorku 🗽 wypieki tradycyjnie przygotowuje się w dwóch etapach. Wyrośnięte ciasto uformowane na kształt bajgla zanurza się na chwilę w gotującej się wodzie z dodatkiem sody i miodu 🍯 Następnie bułeczki wykładamy na blachę, posypujemy wybranymi nasionami (polecam sezam, mak lub czarnuszkę) i pieczemy w piekarniku.

Gotowe bajgle mają zwarty, mięsisty środek i delikatną, miękką skórkę. Idealnie sprawdzą się jako baza do kanapek🥪, burgerów🍔 czy pieczywo podawane z ulubioną zupą

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bajgle:

  • Krok 1

    Mąkę wymieszaj z drożdżami i solą. Do wody dodaj miód, wymieszaj i stopniowo wlewając do mąki zagnieć ciasto.

    Wyrabiaj jej jeszcze przez kilka minut, aż będzie elastyczne.

    mąka, sól, drożdże, woda, miód
  • Krok 2

    Ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 h do wyrośnięcia.

    Pod koniec wyrastania nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.

    Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    ciasto drożdżowe na bajgle
  • Krok 3

    Po tym czasie zagnieć lekko ciasto, podziel na 6 części.

    Z każdej uformuj wałek, sklej i ułóż na blacie oprószonym mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

    formowanie bajgli
  • Krok 4

    W międzyczasie zagotuj wodę z  miodem, solą i sodą.

    Zmniejsz moc palnika i wkładaj po 2 bajgle do gorącej wody. Gotuj je przez około 1 min z obu stron.

    gotowanie bajgli
  • Krok 5

    Wyjmuj je z wody i układaj na blasze (po 3 na każdej).

    Smaruj od razu rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami.

    bajgle na blasze posypane ziarnami
  • Krok 6

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    upieczone bajgle
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/bajgle

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej