1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance

Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance

Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance - Wszystkiego Słodkiego
Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Te drożdżowe rogaliki z makiem na maślance to moja propozycja na weekendowe śniadanie. Rogaliki są delikatne, lekkie i bardzo chrupiące właśnie dzięki dodatkowi maślanki. Zamiast makiem, wierzch rogali możesz posypać także sezamem lub czarnuszką. Co kto lubi najbardziej. 😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie rogalików śniadaniowych z makiem:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. 

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu! Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Maślankę wymieszaj z ciepłą wodą i jajkiem, wlej do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, a następnie przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).

  • Krok 3

    Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm.

  • Krok 4

    Następnie każdy okrąg pokrój na 4 części, a każdą część jeszcze na 3 trójkąty. Tak powstanie ciasto na rogale.

  • Krok 5

    Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od podstawy do wierzchołka, formując rogalik. Końcówki podwiń pod spód, żeby nie podniosły się w trakcie pieczenia, bo to spowoduje zdeformowanie kształtu rogali.

  • Krok 6

    Gotowe rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.

  • Krok 7

    Rogaliki piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, do zrumienienia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogaliki-sniadaniowe-z-makiem-na-maslance

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej