Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance
Te drożdżowe rogaliki z makiem na maślance to moja propozycja na weekendowe śniadanie. Rogaliki są delikatne, lekkie i bardzo chrupiące właśnie dzięki dodatkowi maślanki. Zamiast makiem, wierzch rogali możesz posypać także sezamem lub czarnuszką. Co kto lubi najbardziej. 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie rogalików śniadaniowych z makiem:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu! Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.
-
Krok 2
Maślankę wymieszaj z ciepłą wodą i jajkiem, wlej do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, a następnie przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (do podwojenia objętości).
-
Krok 3
Po tym czasie ciasto wyjmij na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości około 0,5 cm.
-
Krok 4
Następnie każdy okrąg pokrój na 4 części, a każdą część jeszcze na 3 trójkąty. Tak powstanie ciasto na rogale.
-
Krok 5
Każdy trójkąt zwiń, zaczynając od podstawy do wierzchołka, formując rogalik. Końcówki podwiń pod spód, żeby nie podniosły się w trakcie pieczenia, bo to spowoduje zdeformowanie kształtu rogali.
-
Krok 6
Gotowe rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem.
-
Krok 7
Rogaliki piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, do zrumienienia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-drozdzowe/rogaliki-sniadaniowe-z-makiem-na-maslance |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze