Sernik mascarpone
Co sprawi, że Twój sernik będzie wyjątkowo kremowy? Serek mascarpone lub... jeszcze więcej serka mascarpone 😁 Tutaj kalorie przestają się liczyć i można odrobinę zaszaleć! Sernik z mascarpone jest tego wart💗
Sernik mascarpone jest łatwy i szybki w przygotowaniu - ciasto jest tak pyszne, że w moim przepisie zrezygnowałam ze spodu. Do masy serowej dodałam za to pastę waniliową - idealne połączenie!
Oprószony cukrem pudrem - bo tak naprawdę nic więcej mu potrzeba, żeby zniknąć w mgnieniu oka 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sernik mascarpone
-
Krok 1
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia. Boki posmaruj masłem.
Twaróg, serek mascarpone i jajka wystaw wcześniej z lodówki do uzyskania temperatury pokojowej.
-
Krok 2
Twaróg zmiksuj z sernikem mascarpone, dodaj jajka, cukier i ekstrakt, zmiksuj. Na końcu wmiksuj mąki.
-
Krok 3
Piecz w kąpieli wodnej.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, przelej około litra wrzątku do formy wstawionej na samo dno piekranika.
Sernik wstaw pozoim wyżej i piecz go w 180°C przez 30 minut, po czym zmniejsz temperaturę do120°C i piecz kolejne 80 minut.
Odstaw do wystudzenia i schłodź przez kilka godzin przed podaniem. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj laskami wanilii.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-mascarpone |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze