Sernik Creme Brulee
Z jakim deserem kojarzycie dźwięk łamiącej się pod stopami tafli lodu?🤪 Oczywiście mowa o crème brûlée, którego skarmelizowana cukrowa skorupka przyjemnie chrupie z każdym kęsem tego wyjątkowego deseru.
Tym razem tę wyjątkowość połączyłam z kremowym, delikatnym sernikiem z dodatkiem mascarpone - nic tak nie dodaje smaku, jak odrobina tłuszczyku 😉 Klasyczny spód z pokruszonych ciastek zbożowych zmieszanych z masłem nie przysporzy Wam kłopotu i zajmie zaledwie kilka minut. Szybko i pysznie, tak jak lubimy 😁
Sernik crème brûlée pieczemy w kąpieli wodnej - dzięki temu wierzch ciasta pozostaje równy i płaski, a sama masa jest niezwykle delikatna i kremowa. A jak uzyskać chrupiącą, bursztynową skorupkę? Dowiecie się z przepisu!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z ciasteczek
-
Krok 1
Ciasteczka pokrusz na piasek. Możesz również przełożyć ciasteczka do grubego worka i pokruszyć je wałkiem. Dodaj rozpuszczone i wystudzone masło i wymieszaj.
Wyłóż na dno tortownicy o śrdnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
-
Krok 2
Serki przełóż do miski, zmiksuj do połączenia. Dodaj cukier i cukier z wanilią. Jajka wymieszaj z żółtkami, przelej do masy serowej.
-
Krok 3
Na końcu wmieszaj mąki. Wysmaruj brzegi tortownicy miękkim masłem.
-
Krok 4
Masę serową przelej do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika rozgrzanego piekarnika wstaw formę z wyposażenia piekarnika i przelej do niej około 1 litra wrzątku.
-
Krok 5
Sernik wstaw na kratkę, poziom nad blaszkę z wrzątkiem, piecz w 180°C przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz kolejne 80 minut. Po upieczeniu wystaw z piekarnika, ostudź i wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
-
Krok 6
Upieczony i dobrze schłodzony sernik posyp cienką warstwą brązowego cukru. Przy pomocy palnika gazowego opal cukier, który utworzy watstwę chrupiącego karmelu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-creme-brulee |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze