1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Sernik creme brulee wszystkiego słodkiego
Sernik creme brulee wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Z jakim deserem kojarzycie dźwięk łamiącej się pod stopami tafli lodu?🤪 Oczywiście mowa o crème brûlée, którego skarmelizowana cukrowa skorupka przyjemnie chrupie z każdym kęsem tego wyjątkowego deseru.

Tym razem tę wyjątkowość połączyłam z kremowym, delikatnym sernikiem z dodatkiem mascarpone - nic tak nie dodaje smaku, jak odrobina tłuszczyku 😉 Klasyczny spód z pokruszonych ciastek zbożowych zmieszanych z masłem nie przysporzy Wam kłopotu i zajmie  zaledwie kilka minut. Szybko i pysznie, tak jak lubimy 😁

Sernik crème brûlée pieczemy w kąpieli wodnej - dzięki temu wierzch ciasta pozostaje równy i płaski, a sama masa jest niezwykle delikatna i kremowa. A jak uzyskać chrupiącą, bursztynową skorupkę? Dowiecie się z przepisu!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z ciasteczek

  • Krok 1

    Ciasteczka pokrusz na piasek. Możesz również przełożyć ciasteczka do grubego worka i pokruszyć je wałkiem. Dodaj rozpuszczone i wystudzone masło i wymieszaj.

    Wyłóż na dno tortownicy o śrdnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

     

    pokruszone ciasteczka na ciasteczkowy spód, obok masło kerrygold

Masa serowa

  • Krok 2

    Serki przełóż do miski, zmiksuj do połączenia. Dodaj cukier i cukier z wanilią. Jajka wymieszaj z żółtkami, przelej do masy serowej.

    w misie robota bosch masa serowa, na blacie miseczka z jajkami i cukier z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Na końcu wmieszaj mąki. Wysmaruj brzegi tortownicy miękkim masłem.

    W misie masa serowa na sernik creme brulee
  • Krok 4

    Masę serową przelej do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika rozgrzanego piekarnika wstaw formę z wyposażenia piekarnika i przelej do niej około 1 litra wrzątku.

    w tortownicy nieupieczony sernik creme brulee
  • Krok 5

    Sernik wstaw na kratkę, poziom nad blaszkę z wrzątkiem, piecz w 180°C przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz kolejne 80 minut. Po upieczeniu wystaw z piekarnika, ostudź i wstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

    na kratce upieczony w kąpieli wodnej sernik creme brulee
  • Krok 6

    Upieczony i dobrze schłodzony sernik posyp cienką warstwą brązowego cukru. Przy pomocy palnika gazowego opal cukier, który utworzy watstwę chrupiącego karmelu.

    na paterze sernik creme brulee
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-creme-brulee

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej