1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik baskijski

Sernik baskijski

na talerzykach sernik baskijski - Wszystkiego Słodkiego
na talerzykach sernik baskijski - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Za oknem sam środek zimy, dlatego mój kolejny przepis to czasoumilacz, który w oczekiwaniu na pierwsze znaki wiosny przeniesie Was w rejony słonecznej Hiszpanii, a dokładniej do San Sebastián. ☀️ To właśnie z kraju Basków pochodzi nasz dzisiejszy bohater - sernik baskijski.

Sernik baskijski jest wyjątkowo kremowy, a wręcz delikatnie rozlewa się na talerzu po rozkrojeniu. Wierzch ciasta jest mocno skarmelizowany – sernik baskijski pieczemy krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. 🍰 Po upieczeniu środek będzie się trząść jak galaretka – o taki efekt nam chodzi. Idealnej konsystencji nabiera dopiero po wystudzeniu i odpowiednim schłodzeniu.

Główny składnik to lekko słony serek kanapkowy – nie polecam zastępować go twarogiem, ponieważ zależy nam na tym, żeby sernik był maksymalnie kremowy i mazisty.

Do tej pory myślałam, że żaden serowy wypiek mnie już nie zaskoczy ani nie sprawi, że spojrzę na to, tradycyjne przecież ciasto, z zachwytem. A właśnie przeżywam drugą miłość do sernika i zostawiam Was z przepisem na ten słodki ósmy cud świata! 😍


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika baskijskiego:

  • Krok 1

    Do miski przełóż serek śmietankowy oraz mascarpone i utrzyj je na wolych obrotach z cukrem oraz z cukrem z wanilią (tylko do połączenia składników).

    Następnie dodawaj kolejno jajka, krótko mieszajac. Na koniec dodaj śmietankę. 

    Piekarnik rozgrzej do 240°C.

    w robocie kuchennym bosch składniki na sernik baskijski: serek śmietankowy i serek mascarpone utarte z cukrem, obok w miseczce jajka, śmietanka w szklanym dzbanuszku i cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 2

    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem, po czym przyklej papier do pieczenia, tworząc kołnierz, który powinien wystawać kilka centymetrów ponad rant tortownicy. Sernik podczas pieczenia znacznie urośnie (po czym opadnie podczas studzenia).

    Masę serową przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 3540 minut.

    Na wierzchu sernika musi pojawić się skarmelizowana, złotobrązowa chrupiąca skorupka.

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia z wylaną masą na sernik baskijski
  • Krok 3

    Sernik po wyjęciu z piekarnika nadal będzie miał płynną, galaretowatą konsystencję, która może sprawiać wrażenie nieupieczonego. Tak ma pozostać.

    Ciasto odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki na jakieś 68 godzin. Wtedy dopiero sernik baskijski nabierze odpowiedniej konsystencji.

     

    upieczony sernik baskijski ze skarmelizowanym wierzchem w tortownicy
  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać

Porada:

⭐ Do sernika użyj składników w temperaturze pokojowej.

⭐ Pamiętaj, że planując pieczenie, musisz doliczyć czas studzenia sernika w lodówce, w przeciwnym razie sernik nie będzie się nadawać do pokrojenia na kawałki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-baskijski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej