Sernik baskijski
Za oknem sam środek zimy, dlatego mój kolejny przepis to czasoumilacz, który w oczekiwaniu na pierwsze znaki wiosny przeniesie Was w rejony słonecznej Hiszpanii, a dokładniej do San Sebastián. ☀️ To właśnie z kraju Basków pochodzi nasz dzisiejszy bohater - sernik baskijski.
Sernik baskijski jest wyjątkowo kremowy, a wręcz delikatnie rozlewa się na talerzu po rozkrojeniu. Wierzch ciasta jest mocno skarmelizowany – sernik baskijski pieczemy krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. 🍰 Po upieczeniu środek będzie się trząść jak galaretka – o taki efekt nam chodzi. Idealnej konsystencji nabiera dopiero po wystudzeniu i odpowiednim schłodzeniu.
Główny składnik to lekko słony serek kanapkowy – nie polecam zastępować go twarogiem, ponieważ zależy nam na tym, żeby sernik był maksymalnie kremowy i mazisty.
Do tej pory myślałam, że żaden serowy wypiek mnie już nie zaskoczy ani nie sprawi, że spojrzę na to, tradycyjne przecież ciasto, z zachwytem. A właśnie przeżywam drugą miłość do sernika i zostawiam Was z przepisem na ten słodki ósmy cud świata! 😍
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sernika baskijskiego:
-
Krok 1
Do miski przełóż serek śmietankowy oraz mascarpone i utrzyj je na wolych obrotach z cukrem oraz z cukrem z wanilią (tylko do połączenia składników).
Następnie dodawaj kolejno jajka, krótko mieszajac. Na koniec dodaj śmietankę.
Piekarnik rozgrzej do 240°C.
-
Krok 2
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem, po czym przyklej papier do pieczenia, tworząc kołnierz, który powinien wystawać kilka centymetrów ponad rant tortownicy. Sernik podczas pieczenia znacznie urośnie (po czym opadnie podczas studzenia).
Masę serową przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35–40 minut.
Na wierzchu sernika musi pojawić się skarmelizowana, złotobrązowa chrupiąca skorupka.
-
Krok 3
Sernik po wyjęciu z piekarnika nadal będzie miał płynną, galaretowatą konsystencję, która może sprawiać wrażenie nieupieczonego. Tak ma pozostać.
Ciasto odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki na jakieś 6–8 godzin. Wtedy dopiero sernik baskijski nabierze odpowiedniej konsystencji.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Porada:
⭐ Do sernika użyj składników w temperaturze pokojowej.
⭐ Pamiętaj, że planując pieczenie, musisz doliczyć czas studzenia sernika w lodówce, w przeciwnym razie sernik nie będzie się nadawać do pokrojenia na kawałki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-baskijski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze