1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Sos karmelowy

Sos karmelowy

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sos karmelowy to świetny dodatek do lodów, ciast, deserów czy kawy. Do przygotowania go w domu, potrzebujecie tylko kilku składników – cukru, masła i śmietanki. Pamiętajcie, żeby przed podaniem schłodzić sos, aby nabrał gęstszej konsystencji. Koniecznie zobaczcie moje propozycje na urozmaicenie sosu karmelowego, np. przez dodatek soli lub cynamonu. Dajcie znać, która propozycja jest Waszą ulubioną! 😊

Filmik instruktażowy znajdziesz tutaj.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sos karmelowy:

  • Krok 1

    Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i dodaj wodę.

    Garnek na kuchence indukcyjnej. Cukier i woda w osobnych miseczkach.
  • Krok 2

    Włącz kuchenkę na średnią moc i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Ważne jest, aby w trakcie nie mieszać cukru.

    Gotująca się woda z cukrem w garnku.
  • Krok 3

    Podgrzewaj cukier, aż stanie się karmelowo-brązowy. Następnie wyłącz palnik, powoli dodaj śmietankę i masło. Uważaj bo w tym momencie karmel zacznie się mocno pienić.

    Karmel w garnku, a obok miseczka ze śmietanką i masłem.
  • Krok 4

    Dobrze wymieszaj sos za pomocą rózgi kuchennej. Wszystkie składniki powinny się połączyć.

    Wymieszany sos karmelowy w garnku.
  • Krok 5

    Otrzymany sos karmelowy będzie płynny, ale zgęstnieje po wystudzeniu. Jeżeli chcesz urozmaicić Twój sos, możesz do niego dodać sól, pastę z wanilii, cynamon mielony lub kakao.

    Sos karmelowy w 4 miseczkach. Do jednej została dodana sól. do drugiej pasta z wanilii, do 3 cynamon i do 4 kakao.

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej