Bez glutenu

Sos karmelowy

Sos karmelowy w słoiczku. Łyżeczka ze spływającym karmelem.

Sos karmelowy

  • 00:30
  • 4
  • Średni
00:30
4
Średni

Sos karmelowy to świetny dodatek do lodów, ciast, deserów czy kawy. Do przygotowania go w domu, potrzebujecie tylko kilku składników – cukru, masła i śmietanki. Pamiętajcie, żeby przed podaniem schłodzić sos, aby nabrał gęstszej konsystencji. Koniecznie zobaczcie moje propozycje na urozmaicenie sosu karmelowego, np. przez dodatek soli lub cynamonu. Dajcie znać, która propozycja jest Waszą ulubioną! 😊

Składniki

Sos karmelowy:
  • 200 g cukru
  • 75 ml wody
  • 80 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezjii Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Ciemnego kakao Dr. Oetkera
Wskazówki

Sos karmelowy:

Krok 1

Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i dodaj wodę.

Garnek na kuchence indukcyjnej. Cukier i woda w osobnych miseczkach.
Krok 2

Włącz kuchenkę na średnią moc i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Ważne jest, aby w trakcie nie mieszać cukru.

Gotująca się woda z cukrem w garnku.
Krok 3

Podgrzewaj cukier, aż stanie się karmelowo-brązowy. Następnie wyłącz palnik, powoli dodaj śmietankę i masło. Uważaj bo w tym momencie karmel zacznie się mocno pienić.

Karmel w garnku, a obok miseczka ze śmietanką i masłem.
Krok 4

Dobrze wymieszaj sos za pomocą rózgi kuchennej. Wszystkie składniki powinny się połączyć.

Wymieszany sos karmelowy w garnku.
Krok 5

Otrzymany sos karmelowy będzie płynny, ale zgęstnieje po wystudzeniu. Jeżeli chcesz urozmaicić Twój sos, możesz do niego dodać sól, pastę z wanilii, cynamon mielony lub kakao.

Sos karmelowy w 4 miseczkach. Do jednej została dodana sól. do drugiej pasta z wanilii, do 3 cynamon i do 4 kakao.
Składniki
Sos karmelowy:
  • 200 g cukru
  • 75 ml wody
  • 80 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Intense Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezjii Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Ciemnego kakao Dr. Oetkera
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu