1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z kremem cytrynowym

Sernik z kremem cytrynowym

sernik z wanilią i kremem cytrynowym - wszystkiego słodkiego
sernik z wanilią i kremem cytrynowym - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Przedstawiam Wam pyszny, waniliowy sernik bez spodu. Oblany najlepszym, cytrynowym kremem (tzw. lemon curd), który nadaje ciastu odrobinę rześkości. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na sernik z kremem cytrynowym i podziel się tym pysznym ciastem z bliskimi! 🍋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie waniliowej masy serowej:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C.

  • Krok 2

    Twaróg i serek mascarpone umieść w misie i utrzyj mikserem na gładko.

  • Krok 3

    Dodaj mleko skondensowane, cukier i jajka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob z niej ziarenka i dodaj do pozostałych składników. Całość utrzyj na najniższych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodaj sernix i dokładnie wymieszaj.

  • Natalia poleca

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku to jedna z moich ulubionych przypraw. Aromat, który dzięki niej uzyskacie jest niepowtarzalny i przeniesie każde, nawet najprostsze ciasto na inny poziom słodkiego wtajemniczenia. Owocowo-kwiatowa nuta idealnie podkreśli smak Twojego sernika!

    Natalia poleca
  • Krok 4

    Gotową masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut z parą wodną (na najniższym poziomie piekarnika ustaw naczynie z gorącą wodą, możesz użyć np. głębokiej brytfanny).

  • Krok 5

    Po upieczeniu wyjmij i wystudź. Na koniec zdjmij obręcz tortownicy i schłodz sernik w lodówce przez kilka godzin (możesz pozostawić go na całą noc).

Przepis na krem cytrynowy:

  • Krok 6

    W metalowej misce roztrzep jajka, żółtka i cukier. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.

  • Krok 7

    Na koniec dodaj skórkę otartą z jednej z cytryn i sok ze wszystkich trzech cytryn.

  • Krok 8

    Miskę ustaw na rondelku z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia kremu (nie gotuj). Zdejmij z rondelka i wystudź. Następnie przykryj folią i schłodź w lodówce.

  • Krok 9

    Schłodzony sernik przełóż na paterę i równomiernie rozprowadź na nim krem cytrynowy.

Porada:

⭐ Krem zaraz po zagotowaniu nie będzie bardzo gęsty, nieco bardziej zwarty robi się po wystudzeniu. Pamiętaj, aby nie podgrzewać zbyt długo kremu, bo powstaną białe grudki białka. Jeśli tak się stanie, wystarczy przetrzeć krem przez sitko.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-kremem-cytrynowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej