Sernik z białym makiem
W tradycji polskiej kuchni mak odgrywa bardzo ważną rolę. Jest podstawą wielu smakowitych deserów, wigilijnych potraw oraz, uwielbianego od Bałtyku do Tatr, makowca!
😊 Sernik z białym makiem i odrobiną Pasty z Wanilii Bourbon serwowany podczas długiego weekendu z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do sernika z białym makiem:
-
Krok 1
Formę o wielkości 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojone kawałki zimnego masła. Szybko zagnieć i wyłóż na spód formy. Piecz około 15 minut do uzyskania jasnozłotego koloru. Odstaw do wystudzenia.
Masa makowa:
-
Krok 3
Masę makową przełóż do miski. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.
-
Krok 4
Przełóż na upieczony i wystudzony spód, wyrównaj.
Masa serowa:
-
Krok 5
Ser przełóż do miski, dodaj całe jajka, cukier oraz pastę waniliową. Mąkę przesiej do miski i krótko zmiksuj.
-
Krok 6
Przelej na masę makową. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 170°C. Cisto wstaw do piekarnika i piecz około 80 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Wystaw upieczony sernik. Przygotuj polewę.
-
Może się przydać
Rękawica kuchenna RETRO design to nie tylko stylowy dodatek w Twojej kuchni, ale także niezbędny gadżet, który ułatwi Ci wyjmowanie gorących ciast i potraw z piekarnika. Dwukolorowa, wykonana z wysokiej jakości bawełny przyda się w każdym domu!
-
Krok 8
Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i wylej równomiernie na sernik. Odstaw na kilka godzin do lodówki, do momentu zgęstnienia śmietany. Przed podaniem wierzch posyp białym makiem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-bialym-makiem-na-swietego-marcina |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze