1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański sernik a'la wiedeński

Wegański sernik a'la wiedeński

Wegański sernik a'la wiedeński podany z truskawkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przepisów na roślinne serniki jest całe mnóstwo, a jeśli nadal szukacie tego idealnego – zapraszam Was do wypróbowania przepisu na wegański sernik à la wiedeński 🍃Co charakterystyczne dla sernika wiedeńskiego, pieczony jest bez spodu. Sama masa jest jednak na tyle bogata, że w niczym to nie przeszkadza 😉

Tofu, ciecierzyca i spora ilość orzechów nerkowca – to baza naszego sernika. Połączenie tych składników sprawia, że ciasto smakuje jak prawdziwy, tradycyjny sernik 🥰Nie poskąpiłam również soku z cytryny, który idealnie podbija smak sernikowej masy 🍋

Wegański sernik à la wiedeński należy dobrze schłodzić po pieczeniu. Dajcie mu czas, żeby nabrał odpowiedniej konsystencji. Kilka godzin wystarczy, żeby smak naszego sernika roślinnego był idealny 😋

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegański sernik a'la wiedeński:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj olejem kokosowym. Piekarnik nagrzej do 190°C.

    Tortownica firmy Dr. Oetker wyłożona papierem do pieczenia.
  • Marta poleca

    Tradycyjna tortownica o średnicy 24 stanie się Twoim must have w kuchni!

    Marta poleca
  • Krok 2

    W misie malaksera umieść ciecierzycę, odsączone orzechy, tofu, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Dokładnie zblenduj na jednolitą masę.

    W miseczkach ciecierzyca, orzechy nerkowca, tofu, cukier trzcinowy i sok z cytryny.
  • Krok 3

    Do masy tofurnikowej dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, skrobię kukurydzianą, pastę waniliową oraz mleczko kokosowe.

    Zblendowana masa tofurnikowa z malakserze. Obok proszek do pieczenia Dr. Oetkera i pasta waniliowa Dr. Oetkera. W miseczkach mleczko kokosowe, skrobia kukurydziana i sól.
  • Krok 4

    Całość zblenduj do otrzymania jednorodnej konsystencji.

    W misie malaksera zblendowana masa na sernik wegański.
  • Krok 5

    Masę przelej do formy i piecz przez 50 minut.

    Sernik wegański w formie Dr. Oetkera przed upieczeniem.
  • Krok 6

    Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku, a następnie pozostaw go do schłodzenia w lodówce.

    Upieczone sernik wegański a'la sernik wiedeński.
  • Krok 7

    Przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem i podać ze świeżymi owocami.🍓

    Tofurnik a'la wiedeński oprószony cukrem pudrem z truskawkami.

  • Nerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę. Następnie odlej wodę.
  • Pamiętaj, żeby sernik dobrze schłodzić przed podaniem. To zdecydowanie pozytywnie wpływa na jego smak! :)
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-sernik-ala-wiedenski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej