1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z owocami

Sernik z owocami

sernik z owocami malinami i borówkami na ciasteczkowym kakaowym spodzie, posypany uprażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych wypieków. Śmiało mogę stwierdzić, że to klasyk wśród ciast. Letnia wersja sernika z owocami na wierzchu na pewno będzie Ci smakować. Polecam! 💜

Sprawdź również nasze porady i dowiedz się:

Jak upiec idealny sernik?

Idealny spód do ciasta z herbatników - jak go zrobić?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód kakaowy:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)

    Może się przydać
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz na piasek, dodaj kakao i wymieszaj z roztopionym masłem. 

  • Krok 3

    Ciasteczkową masą wyłóż dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa na sernik z owocami:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do 170°C. Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy, utrzyj do połączenia składników.

  • Krok 5

    Dodaj budyń i ekstrakt cytrynowy. Miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka.

  • Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr. Oetker

    Płynna konsystencja ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii od Dr. Oetkera umożliwia dokładniejsze rozprowadzenie wspaniałego cytrusowego aromatu w wypiekach, deserach i napojach.

    Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr. Oetker
  • Krok 6

    Następnie wbijaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Całość miksuj tylko do momentu, aż masa będzie jednolita.

  • Krok 7

    Masę wylej na schłodzony spód, na wierzch wyłóż owoce i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 85-90 minut, aż masa stężeje.

  • Krok 8

    Wyłącz piekarnik, po 15 minutach uchyl drzwiczki i zostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia. Ostudzony sernik schłodź jeszcze przez kilka godzin w lodówce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-owocami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej