Sernik z pra偶onymi migda艂ami
Co tu du偶o mówi膰... to idealny sernik na 艣wi臋ta馃巹!
Kremowy, lekko s艂ony z wyrazistym smakiem pra偶onych migda艂ów. Ca艂o艣膰 dope艂nia warstwa g臋stego sosu karmelowego ze szczypt膮 soli.
To b臋dzie HIT na Twoim 艣wi膮tecznym stole 鉂わ笍
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sp贸d do sernika:
-
Krok 1
Form臋 o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Uniwersalna tortownica przyda si臋 w ka偶dej kuchni.
-
Krok 2
Migda艂y do spodu i na krokant wysyp na blasze i podpra偶 w 200°C przez oko艂o 10 minut.
Od艂ó偶 do wystudzenia.
-
Krok 3
100 g migda艂ów zmiel w malakserze, nast臋pnie zmiel herbatniki. Po艂膮cz wszystko razem z rozpuszczonym mas艂em na „mokry piasek”.
-
Krok 4
Wy艂ó偶 mas臋 z herbatników i migda艂ów równomiernie w formie, doci艣nij aby utworzy膰 spód.
Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Krok 2
-
Krok 5
Twaróg i serek kanapkowy wymieszaj razem z cukrem i past膮 waniliow膮.
-
Krok 6
Nast臋pnie wmieszaj kolejno jajka a na koniec skrobi臋 ziemniaczan膮.
-
Krok 7
Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 na wcze艣niej przygotowany spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz oko艂o 80-90 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
Krokant z migda艂贸w:
-
Krok 8
150 g pra偶onych migda艂ów posiekaj drobno.
-
Krok 9
Na patelni臋 wsyp cukier i sól. Podgrzewaj na 艣rednim ogniu do uzyskania bursztynowego koloru (nie mieszaj).
Do gor膮cego karmelu dodaj posiekane migda艂y i dok艂adnie wymieszaj.
-
Krok 10
Migda艂y z karmelem roz艂ó偶 na papierze do pieczenia, przykryj drug膮 cz臋艣ci膮 papieru i doci艣nij r臋koma. Pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.
Wystudzony krokant pokrój no偶em.
Sos karmelowy:
-
Krok 11
Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i podgrzewaj na 艣redniej mocy palnika, a偶 stanie si臋 z艂oto-br膮zowy.
Powoli dodaj mas艂o i 艣mietank臋. Uwa偶aj bo w tym czasie karmel zacznie si臋 mocno pieni膰.
Zdejmij garnek z palnika i wymieszaj ca艂o艣膰. Wszystkie sk艂adniki powinny si臋 po艂膮czy膰.
Gotowy sos zg臋stnieje po wystudzeniu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-prazonymi-migdalami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze