Sernik królewski piernikowy
Klasyk w zimowym, świątecznym wydaniu ❄️🍰 Sernik królewski, czyli tradycyjny i wszystkim znany sernik otulony warstwami kakaoweo ciasta.
Tym razem, aby nieco urozmaicić słodkości na wigilijnym stole🎄, dodałam do niego szczyptę świątecznej magii, czyli korzenną przyprawę. Sernik królewski piernikowy ma lekko wyczuwalne nuty goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Dodatkowo, w środku ciasta znajdziecie suszoną żurawinę, która godnie zastępuje rodzynki.
Sernik królewski piernikowy to idealna propozycja na nadchodzące Święta. Przygotuj to pyszne ciasto i niech dzieje się magia!🪄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Piernikowe ciasto
-
Krok 1
Do misy przesyp mąkę, cukier puder i pozostałe suche składniki, wymieszaj.
-
Krok 2
Na końcu dodaj kawałki zimnego, pokrojonego w kostkę masła oraz jajka. Zagnieć szybko.
-
Krok 3
Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż 2/3 porcji zagniecionego ciasta. Pozostałą część owiń w folię i odstaw do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
-
Krok 4
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 5
Stopniowo dodawaj twaróg, cukier z wanilią, budynie i na końcu jajka.
-
Cukier z wanilią Bourbon
Cukier z Wanilią Bourbon od Dr. Oetkera nada sernikowi niepowtarzalny waniliowy smak 💝
-
Krok 6
Masę twarogową przelej do formy. Wierzch posyp żurawinami. Na górę zetrzyj pozostałe piernikowe ciasto.
-
Krok 7
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz pierwsze 45 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 45 minut.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-krolewski-piernikowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze