Babka piaskowa z jesiennym motywem
🎃 Babka piaskowa z jesiennym motywem. Spodziewałam się miłych gości, więc przygotowałam ich ulubioną babkę piaskową. Byli zaskoczenu, kiedy w jej wnętrzu znaleźli jesienny motyw - wzorek wyglądający jak dynią! Możecie ten pomysł wykorzystać, używając również innych motywów w zależności od okazji. ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie babki piaskowej z jesiennym motywem:
-
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2
Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, po czym wszystko zmiksuj na puszystą masę.
-
Krok 3
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do masy. Dodaj roztopione, wystudzone masło i ponownie wszystko zmiksuj na gładką masę.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
-
Krok 4
Ciasto podziel na dwie części. Do pierwszej dodaj cały barwnik żółty i połowę czerwonego, po czym dokładnie zmiksuj. Drugą połowę ciasta przykryj folią spożywczą, aby nie wysychało.
-
Krok 5
Foremkę keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką, a następnie wlej do niej zabarwioną część ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 60 minut.
-
Krok 6
Upieczone ciasto pozostaw w formie na około 10 minut, a następnie wyjmij je i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto pokrój na kromki o grubości foremki w kształcie dyni (możesz użyć również foremki w kształcie jabłka). Z każdej kromki wytnij dynię.
-
Krok 7
Umyj foremkę po pieczeniu, ponownie posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Wszystkie wycięte dynie ułóż w rzędzie biegnącym przez środek keksówki, ściśle jedna przy drugiej tak, aby przy dłuższych bokach formy po obu stronach zostały małe odstępy.
Pozostałą część ciasta jeszcze raz krótko zmiksuj, wyłóż łyżką do foremki aby wypełnić wolne przestrzenie i przykryć "dynie", wyrównaj wierzch i wstaw do pieczenia na około 60 minut w temperaturze 180°C.
-
Krok 8
Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij je na kratkę do wystudzenia. Po wystygnięciu oprósz babkę cukrem pudrem.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-piaskowa-z-jesiennym-motywem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze