Chlebek bananowy
Aromatyczny, z mocno wyczuwaln膮 nut膮 wanilii i cynamonu - chlebek bananowy! 馃崒 Idealny jako propozycja na drugie 艣niadanie lub podwieczorek - wybornie smakuje w towarzystwie konfitury czy mas艂a orzechowego i fili偶anki ulubionej kawy. Uwielbiany tak偶e przez dzieci, jest 艣wietn膮 alternatyw膮 dla s艂odyczy 馃嵀馃崿
Do chlebka bananowego najlepiej wykorzysta膰 mocno dojrza艂e owoce馃崒馃崒馃崒, które nadadz膮 mu s艂odyczy. W przepisie nie zabrak艂o tak偶e gorzkiej czekolady 馃崼- idealnie komponuje si臋 z bananami, cynamonem i cukrem z wanili膮 Bourbon Dr. Oetkera. Dodatek tej najbardziej cenionej na 艣wiecie odmiany wanilii nadaje wypiekom niepowtarzalny smak 馃槏
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chlebek bananowy:
-
Krok 1
Form臋 keksówk臋 o d艂ugo艣ci 25 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Keks贸wka Dr. Oetkera wykonana z wysokiej jako艣ci czarnej blachy zapewnia udane wypieki - doskonale przewodzi ciep艂o, dzi臋ki czemu ciasto jest r贸wno wypieczone i idealnie zarumienione.
-
Krok 2
Czekolad臋 posiekaj na drobne kawa艂ki.
-
Krok 3
Mas艂o utrzyj z cukrem, cukrem z wanili膮 i cynamonem.
-
Krok 4
Nast臋pnie dodawaj kolejno jajka i ucieraj do po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 5
3 banany rozgnie膰 na papk臋 i dodaj do masy.
-
Krok 6
Do masy bananowej wsyp m膮k臋 z sol膮 i proszkiem do pieczenia, wymieszaj do po艂膮czenia.
-
Krok 7
Na koniec dodaj czekolad臋, pestki s艂onecznika, dyni i wymieszaj.
-
Krok 8
Prze艂ó偶 ciasto do formy. Na wierzchu u艂ó偶 po艂ówki banana, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz oko艂o 75 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/chlebek-bananowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze