Babka pistacjowa
W tym roku na świątecznym stole nie może zabraknąć pistacji! Te wyjątkowe, zielonkawe orzechy nadadzą odświętny charakter nawet z pozoru zwyczajnej babce 🎄
Wilgotna i aromatyczna, oblana lukrem i udekorowana siekanymi pistacjami oraz świeżą żurawiną - wygląda i smakuje obłędnie 🎅 Babka pistacjowa, obok tradycyjnego sernika i makowca, zamyka peleton bożonarodzeniowych ciast, które umilą Wam świętowanie!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babka pistacjowa
-
Krok 1
Pistacje obierz z łupin. Masło umieść w misie i dodaj przesiany cukier puder.
-
Krok 2
Pistacje umieść w malakserze i zmikuj jak nadrobniej.
-
Krok 3
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj rozmieszane jajka.
-
Krok 4
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj ekstrakt z wanilii.
-
Krok 5
Do masy dodaj pistacje, mąkę, zmiksuj. Na końcu dodaj mleko i krótko zmikuj do połączenia się składników.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 7
Babkę piecz w 170°C około 50 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 8
Pistacje obierz z łupin.
-
Krok 9
Przesiany cukier puder wymieszaj z wrzątkiem. Lukier rozsmaruj na wystudzonej babce. Wierzch babki posyp posiekanymi pistacjami. Udekoruj cukrowymi śnieżynkami i pokrojonymi świeżymi żurawinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-pistacjowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze