1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka pistacjowa

Babka pistacjowa

babka pistacjowa wszystkiego słodkiego
babka pistacjowa wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

W tym roku na świątecznym stole nie może zabraknąć pistacji! Te wyjątkowe, zielonkawe orzechy nadadzą odświętny charakter nawet z pozoru zwyczajnej babce 🎄

Wilgotna i aromatyczna, oblana lukrem i udekorowana siekanymi pistacjami oraz świeżą żurawiną - wygląda i smakuje obłędnie 🎅 Babka pistacjowa, obok tradycyjnego sernika i makowca, zamyka peleton bożonarodzeniowych ciast, które umilą Wam świętowanie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Bakal.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka pistacjowa

  • Krok 1

    Pistacje obierz z łupin. Masło umieść w misie i dodaj przesiany cukier puder. 

     

    pokrojone bakalie na desce, obok miska z masłem kerrygold i cukier puder
  • Krok 2

    Pistacje umieść w malakserze i zmikuj jak nadrobniej.

    w malakserze posiekane pistacje
  • Krok 3

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj rozmieszane jajka. 

     

    na blacie robot z ucieranym masłem Kerrygold, w miseczce jajka
  • Krok 4

    Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj ekstrakt z wanilii.

    ekstrakt z wanilii Dr. Oetkera i proszek do pieczenia, miseczka z mąką
  • Krok 5

    Do masy dodaj pistacje, mąkę, zmiksuj. Na końcu dodaj mleko i krótko zmikuj do połączenia się składników.

    na blacie składniki na babkę pistacjową
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    w formie nieupieczone babka pistacjowa
  • Krok 7

    Babkę piecz w 170°C około 50 minut, do suchego patyczka. 

    na drewnianej desce upieczona babka pistacjowa
  • Krok 8

    Pistacje obierz z łupin.

    w miseczce obrane pistacje Bakal
  • Krok 9

    Przesiany cukier puder wymieszaj z wrzątkiem. Lukier rozsmaruj na wystudzonej babce. Wierzch babki posyp posiekanymi pistacjami. Udekoruj cukrowymi śnieżynkami i pokrojonymi świeżymi żurawinami.

    w miseczce wymieszany lukier i na drewnianej desce posiekane pistacje
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-pistacjowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej