1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

babka wielkanocna wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

W świecie nowoczesnych, wyszukiwanych przepisów warto znaleźć odrobinę miejsca na ponadczasowy klasyk. Babka wielkanocna - delikatnie waniliowa, wilgotna i puszysta, na wierzchu oblana cytrynowym lukrem🍋, to pewniak, który wszystkim smakuje i nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Idealna propozycja na zbliżającą się Wielkanoc 🐇

Babkę wielkanocną przygotuj w tradycyjnej formie z kominem. W takiej wersji pięknie się prezentuje i zachwyca swoim kształtem 🥰

Sprawdź mój przepis na babkę wielkanocną, która zawsze się udaje! Poznaj również inne sprawdzoneprzepisy na Wielkanoc🐇🍰

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babka wielkanocna

  • Krok 1

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasny, puszysty krem. 

     

     

    w misie utarte masło kerrygold i cukier
  • Krok 2

    Mąki przesiej do miski.

    robot z utartym masłem obok składniki na babkę wielkanocną
  • Krok 3

    Wmiksuj cukier z wanilią i kolejno jajka.

    w misie miksera utarte masło obok miseczki z mąką
  • Krok 4

    Dodaj obie mąki z proszkiem do pieczenia.

    masa na babkę wielkanocną w misie robota bosch
  • Krok 5

    Formę do babki posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto.

    w formie nieupieczona babka wielkanocna
  • Magda poleca

    Forma do pieczenia babki o śr. 22 cm z serii Back Trend wykonana jest z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką ceramiczną zapobiegającą przywieraniu. Praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości.

    Magda poleca
  • Krok 6

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do180°C przez 42-45 minut, do suchego patyczka.

    upieczona w formie babka wielkanocna

Lukier cytrynowy:

  • Krok 7

    Cikier puder wymieszaj z wrzątkiem i sokiem z cytryny.

    w miseczce lukier obok w miseczce sok z cytryny
  • Krok 8

    Babkę polej lukrem i udekoruj mini bezikami i startą skórką z cytryny.

    na kratce upieczona babka wielkanocna obok mini beziki białe Mona  Lisa
  • Może się przydać

    Mini beziki białe Mona Lisa od Callebaut to efektowna posypka dekoracyjna dla Twoich ciast i deserów. Czysty i prosty skład bez dodatku jaj sprawia, że są odpowiednie dla każdego. Mini beziki wykorzystasz jako dodatek do deserów, ciast, lodów. Małe beziki przyjemnie chrupią, dodając struktury Twoim słodkościom.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-wielkanocna

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej