Ciasto z dyni
Halo, jesieniary! Ciasto marchewkowe ma całkiem poważną konkurencję i lada moment może spaść z jesiennego piedestału.
A wszystko za sprawą idealnego ciasta z dyni 🧡- wilgotnego i pachnącego korzenną przyprawą. Krem z serka mascarpone i cukru pudru idealnie komponuje się z cynamonowymi nutami, a orzechy pekan przyjemnie chrupią podczas jedzenia.
Jeśli do tej pory nie byliście gotowi na nadejście jesieni☔🍄, z ciastem z dyni gładko wejdziecie w sezon szalików i ciepłych swetrów 🍂
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto z dyni
-
Krok 1
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
-
Krok 2
Śmietanę wymieszaj z olejem i puree z dyni*. Mąkę wymieszaj z przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
-
Krok 3
Masę jajeczną zmiksuj z puree z dyni, na końcu wmiksuj wymieszane suche składniki.
-
Krok 4
Ciasto wyłóż do formy wielkości 22 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 5
Piecz w nagrzanym piekarniku do180°C i piecz 45 minut.
Krem z serka mascarpone
-
Krok 6
Serek wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i wyłóż na wierzch ciasta.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i posyp kawałkami orzechów.
Puree możesz kupić gotowe jak również przygotować samodzielnie Sprawdź przepis
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-z-dyni |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze