1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka tulipan

Babka tulipan

Babka tulipan
Babka tulipan
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Babka tulipan – tradycyjna babka wielkanocna w kolorowym, iście wiosennym wydaniu. Uwielbiam babki, a te wykonane samodzielnie zawsze smakują najlepiej! Ciasto jest aromatyczne, miękkie i bardzo puszyste – po prostu rozpływa się w ustach! Babka pomimo swojej tradycyjnej prostoty, skrywa wewnątrz malinową nutę, którą uzyskałam przez dodanie do części ciasta malinowego kisielu. Przekładając ciasto warstwami do foremki, możecie uzyskać w środku piękny wzór, który po pokrojeniu wygląda jak kwiat tulipana🌷

Dla wiosennego, świeżego efektu przystroiłam babkę kwiatuszkami 💐
Polecam wszystkim!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przepis na babkę tulipan

  • Krok 1

    Foremkę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz mąką.

    forma wysmarowana masłem i oprószona mąką
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj razem z cukrem na puszysta masę.

    masło z cukrem w misce
  • Krok 3

    Stopniowo dodaj żółtka oraz olej dalej ucierając.

    wymieszana masa z żółtkami
  • Krok 4

    Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników. W osobnej misce ubij białka na sztywno i dodawaj stopniowo do masy, delikatnie mieszając.

    ubite białka w misce
  • Krok 5

    Ciasto podziel na trzy części. Pierwszą pozostaw w niezmienionym składzie.

    surowe ciasto w misce
  • Krok 6

    Do drugiej dodaj dodaj kisiel. Pod koniec miksowania dodaj barwnik do uzyskania pożądanego koloru.

    ciasto z kisielem malinowym w misce
  • Barwnik spożywczy czerwony

    Barwnik spożywczy w żelu Dr.Oetkera świetnie sprawdzi się do barwienia ciast, kremów czy lukru. Idealnie łączy się z masą nie zmieniając jej smaku czy konsystencji. W zależności od tego, ile barwnika dodasz, możesz otrzymać różne odcienie koloru.

    Barwnik spożywczy czerwony
  • Krok 7

    Do trzeciej dodaj kakao.

    ciasto z kakao w misce
  • Krok 8

    Ciasto przełóż łyżkami warstwowo do foremki. Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160˚C przez około 50 minut do suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

    surowe ciasto w formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-tulipan

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej