Babka tulipan
Babka tulipan – tradycyjna babka wielkanocna w kolorowym, iście wiosennym wydaniu. Uwielbiam babki, a te wykonane samodzielnie zawsze smakują najlepiej! Ciasto jest aromatyczne, miękkie i bardzo puszyste – po prostu rozpływa się w ustach! Babka pomimo swojej tradycyjnej prostoty, skrywa wewnątrz malinową nutę, którą uzyskałam przez dodanie do części ciasta malinowego kisielu. Przekładając ciasto warstwami do foremki, możecie uzyskać w środku piękny wzór, który po pokrojeniu wygląda jak kwiat tulipana🌷
Dla wiosennego, świeżego efektu przystroiłam babkę kwiatuszkami 💐
Polecam wszystkim!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na babkę tulipan
-
Krok 1
Foremkę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem na puszysta masę.
-
Krok 3
Stopniowo dodaj żółtka oraz olej dalej ucierając.
-
Krok 4
Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników. W osobnej misce ubij białka na sztywno i dodawaj stopniowo do masy, delikatnie mieszając.
-
Krok 5
Ciasto podziel na trzy części. Pierwszą pozostaw w niezmienionym składzie.
-
Krok 6
Do drugiej dodaj dodaj kisiel. Pod koniec miksowania dodaj barwnik do uzyskania pożądanego koloru.
-
Barwnik spożywczy czerwony
Barwnik spożywczy w żelu Dr.Oetkera świetnie sprawdzi się do barwienia ciast, kremów czy lukru. Idealnie łączy się z masą nie zmieniając jej smaku czy konsystencji. W zależności od tego, ile barwnika dodasz, możesz otrzymać różne odcienie koloru.
-
Krok 7
Do trzeciej dodaj kakao.
-
Krok 8
Ciasto przełóż łyżkami warstwowo do foremki. Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160˚C przez około 50 minut do suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-tulipan |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze