Lekki torcik na pełnoziarnistym biszkopcie
Lekki torcik na pełnoziarnistym biszkopcie.🎂 Do wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej, która zawiera ziarno pszenicy, żyta i orkiszu (skorzystałam z gotowej mieszanki). Ta zdecydowanie zdrowsza wersja biszkoptu bardzo przypadła mi do gustu. Biszkopt zachwycił mnie swoją lekkością i puszystością, stanowi idealną bazę pod każdy tort. U mnie tym razem w wersji z lekkim kremem śmietankowym i świeżymi, soczystymi owocami.🍓🍒 Jeśli w swojej kuchni również eksperymentujesz z mąkami, koniecznie wypróbuj ten przepisu. Serdecznie polecam! ❤️
Przeczytaj również nasze porady:
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt pełnoziarnisty na torcik:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180˚C.
-
Krok 2
Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiej do miseczki i wymieszaj.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce.
-
Krok 4
Miksuj jeszcze przez około minutę, po czym kolejno dodawaj żółtka.
-
Krok 5
Nastepnie dodaj suche składniki i wmieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 6
Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Krem śmietankowy:
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając masę śmietanową. Miksuj jeszcze przez chwilę do uzyskania kremowej konsystencji.
Przełożenie torcika na pełnoziarnistym biszkopcie:
-
Krok 8
Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części.
-
Krok 9
Biszkopt przełóż kremem i udekoruj świeżymi, sezonowymi owocami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/lekki-torcik-na-pelnoziarnistym-biszkopcie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze