1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Lekki torcik na pełnoziarnistym biszkopcie

Lekki torcik na pełnoziarnistym biszkopcie

lekki torcik na pełnoziarnistym biszkopcie z kremem śmietankowym i owocami sezonowymi, posypany cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Lekki torcik na pełnoziarnistym biszkopcie.🎂 Do wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej, która zawiera ziarno pszenicy, żyta i orkiszu (skorzystałam z gotowej mieszanki). Ta zdecydowanie zdrowsza wersja biszkoptu bardzo przypadła mi do gustu. Biszkopt zachwycił mnie swoją lekkością i puszystością, stanowi idealną bazę pod każdy tort. U mnie tym razem w wersji z lekkim kremem śmietankowym i świeżymi, soczystymi owocami.🍓🍒 Jeśli w swojej kuchni również eksperymentujesz z mąkami, koniecznie wypróbuj ten przepisu. Serdecznie polecam! ❤️

Przeczytaj również nasze porady:

✔️ Biszkopt do tortu. Który wybrać?

✔️ Jak upiec idealny biszkopt?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt pełnoziarnisty na torcik:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180˚C.

  • Krok 2

    Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiej do miseczki i wymieszaj.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce.

  • Krok 4

    Miksuj jeszcze przez około minutę, po czym kolejno dodawaj żółtka. 

  • Krok 5

    Nastepnie dodaj suche składniki i wmieszaj delikatnie przy pomocy rózgi.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Krem śmietankowy:

  • Krok 7

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając masę śmietanową. Miksuj jeszcze przez chwilę do uzyskania kremowej konsystencji.

Przełożenie torcika na pełnoziarnistym biszkopcie:

  • Krok 8

    Wystudzony biszkopt przekrój na 3 części. 

  • Krok 9

    Biszkopt przełóż kremem i udekoruj świeżymi, sezonowymi owocami. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/lekki-torcik-na-pelnoziarnistym-biszkopcie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej