Czekoladowy torcik z adwokatem
Torcik czekoladowy przełożony kremem budyniowym z nutą adwokatu jest propozycją na przyjęcie ze znajomymi czy sylwestra. Biszkopt połączony z masą jest niezwykle lekki i delikatny, a smaki doskonale ze sobą współgrają. Nie przejdziesz obok niego obojętnie!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt do czekoladowego torcika:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Szerokie wybór tortownic o różnych wymiarach znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier wanilinowy. Cały czas miksując, dodawaj żółtka.
-
Krok 3
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao i stopniowo wsypuj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Krem budyniowy do torcika:
-
Krok 4
Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj w nim zawartość torebki.
-
Krok 5
Pozostałe mleko przelej do rondelka i zagotuj. Zdejmij z palnika, wlej rozprowadzony krem i cały czas mieszając rózgą, ponownie zagotuj.
-
Krok 6
Gotowy krem przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Po wystudzeniu zmiksuj krem, dodając do niego miękkie masło oraz adwokat. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec dodając wymieszany cukier puder ze śmietan-fixem.
-
Krok 8
Na upieczony i wystudzony biszkopt wyłóż krem budyniowy i ubitą śmietankę. Wierzch ciasta posypałam startą czekoladą. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/czekoladowy-torcik-z-adwokatem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze