1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami

Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami

lekki biszkopt z kremem śmietankowym, czarnymi i czerwonymi porzeczkami i galaretką krystaliczną o smaku truskawka-wanilia od dr. oetkera - Wszystkiego Słodkiego
lekki biszkopt z kremem śmietankowym, czarnymi i czerwonymi porzeczkami i galaretką krystaliczną o smaku truskawka-wanilia od dr. oetkera - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami 🍰 to kolejna propozycja letniego ciasta! Tym razem postawiłam na owoce z samego środka lata, czyli porzeczki. Drobne, kwaskowate i kolorowe owoce idealnie uzupełniają się z przyjemnie słodkim kremem śmietankowym. Podstawę ciasta stanowi lekki biszkopt.

Na śmietankowej masie układam porzeczki i całość zatapiam przezroczystą galaretką o smaku truskawkowo-waniliowym. Ciasto pięknie pachnie i pysznie smakuje. I co najważniejsze - wygląda naprawdę niebanalnie! Musicie spróbować tego biszkoptu! 😄

💛 Zobacz przy okazji nasze wskazówki, jak upiec idealny biszkopt!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie lekkiego biszkoptu:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. 

  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na sztywną, lśniącą masę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. 

  • Krok 3

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj. 

  • Krok 4

    Masę równomiernie rozłóż w przygotowanej formie. Piecz przez około 25 minut. 

  • Krok 5

    Upieczone ciasto wystudź na kratce. Ewentualne nierówności zetnij nożem. Wodę i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz biszkopt.

  • Magda poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Magda poleca

Krem śmietankowy:

  • Krok 6

    Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. 

  • Krok 7

    Gotową masę wyłóż na ciasto.

Galaretka z porzeczkami:

  • Krok 8

    Zagotuj wodę i odmierz 1 litr. Galaretki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 9

    Porzeczki umyj i oczyść. Ułóż je na masie śmietanowej i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/lekki-biszkopt-kremem-smietankowym-porzeczkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej