Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami
Lekki biszkopt z kremem śmietankowym i porzeczkami 🍰 to kolejna propozycja letniego ciasta! Tym razem postawiłam na owoce z samego środka lata, czyli porzeczki. Drobne, kwaskowate i kolorowe owoce idealnie uzupełniają się z przyjemnie słodkim kremem śmietankowym. Podstawę ciasta stanowi lekki biszkopt.
Na śmietankowej masie układam porzeczki i całość zatapiam przezroczystą galaretką o smaku truskawkowo-waniliowym. Ciasto pięknie pachnie i pysznie smakuje. I co najważniejsze - wygląda naprawdę niebanalnie! Musicie spróbować tego biszkoptu! 😄
💛 Zobacz przy okazji nasze wskazówki, jak upiec idealny biszkopt!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie lekkiego biszkoptu:
-
Krok 1
Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na sztywną, lśniącą masę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując.
-
Krok 3
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj.
-
Krok 4
Masę równomiernie rozłóż w przygotowanej formie. Piecz przez około 25 minut.
-
Krok 5
Upieczone ciasto wystudź na kratce. Ewentualne nierówności zetnij nożem. Wodę i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz biszkopt.
-
Magda poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Krem śmietankowy:
-
Krok 6
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
-
Krok 7
Gotową masę wyłóż na ciasto.
Galaretka z porzeczkami:
-
Krok 8
Zagotuj wodę i odmierz 1 litr. Galaretki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 9
Porzeczki umyj i oczyść. Ułóż je na masie śmietanowej i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/lekki-biszkopt-kremem-smietankowym-porzeczkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze