1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Lekki biszkopt z kremem 艣mietankowym i porzeczkami

Lekki biszkopt z kremem 艣mietankowym i porzeczkami

lekki biszkopt z kremem 艣mietankowym, czarnymi i czerwonymi porzeczkami i galaretk膮 krystaliczn膮 o smaku truskawka-wanilia od dr. oetkera - Wszystkiego S艂odkiego
lekki biszkopt z kremem 艣mietankowym, czarnymi i czerwonymi porzeczkami i galaretk膮 krystaliczn膮 o smaku truskawka-wanilia od dr. oetkera - Wszystkiego S艂odkiego
Magda - zdj臋cie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Lekki biszkopt z kremem 艣mietankowym i porzeczkami 馃嵃 to kolejna propozycja letniego ciasta! Tym razem postawi艂am na owoce z samego 艣rodka lata, czyli porzeczki. Drobne, kwaskowate i kolorowe owoce idealnie uzupe艂niaj膮 si臋 z przyjemnie s艂odkim kremem 艣mietankowym. Podstaw臋 ciasta stanowi lekki biszkopt.

Na 艣mietankowej masie uk艂adam porzeczki i ca艂o艣膰 zatapiam przezroczyst膮 galaretk膮 o smaku truskawkowo-waniliowym. Ciasto pi臋knie pachnie i pysznie smakuje. I co najwa偶niejsze - wygl膮da naprawd臋 niebanalnie! Musicie spr贸bowa膰 tego biszkoptu! 馃槃

馃挍 Zobacz przy okazji nasze wskaz贸wki, jak upiec idealny biszkopt!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie lekkiego biszkoptu:

  • Krok 1

    Sp贸d formy o wymiarach 25 x 35 cm wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170掳C. 

  • Krok 2

    Bia艂ka oddziel od 偶贸艂tek i ubij je z cukrem na sztywn膮, l艣ni膮c膮 mas臋. Stopniowo dodawaj po jednym 偶贸艂tku, ci膮gle miksuj膮c. 

  • Krok 3

    M膮k臋 pszenn膮, ziemniaczan膮 i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj. 

  • Krok 4

    Mas臋 r贸wnomiernie roz艂贸偶 w przygotowanej formie. Piecz przez oko艂o 25 minut. 

  • Krok 5

    Upieczone ciasto wystud藕 na kratce. Ewentualne nier贸wno艣ci zetnij no偶em. Wod臋 i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nas膮cz biszkopt.

  • Magda poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i r贸wnomierne stygni臋cie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Pow艂oka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gad偶et do Twojej kuchni!

    Magda poleca

Krem 艣mietankowy:

  • Krok 6

    Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj mas臋 艣mietanow膮 i delikatnie wymieszaj mikserem na najni偶szych obrotach. 

  • Krok 7

    Gotow膮 mas臋 wy艂贸偶 na ciasto.

Galaretka z porzeczkami:

  • Krok 8

    Zagotuj wod臋 i odmierz 1 litr. Galaretki wsyp do wody i dok艂adnie wymieszaj, a偶 do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

  • Krok 9

    Porzeczki umyj i oczy艣膰. U艂贸偶 je na masie 艣mietanowej i zalej t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. Odstaw do lod贸wki na 2-3 godziny do ca艂kowitego st臋偶enia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/lekki-biszkopt-kremem-smietankowym-porzeczkami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej