Lekki biszkopt z kremem 艣mietankowym i porzeczkami



Lekki biszkopt z kremem 艣mietankowym i porzeczkami 馃嵃 to kolejna propozycja letniego ciasta! Tym razem postawi艂am na owoce z samego 艣rodka lata, czyli porzeczki. Drobne, kwaskowate i kolorowe owoce idealnie uzupe艂niaj膮 si臋 z przyjemnie s艂odkim kremem 艣mietankowym. Podstaw臋 ciasta stanowi lekki biszkopt.
Na 艣mietankowej masie uk艂adam porzeczki i ca艂o艣膰 zatapiam przezroczyst膮 galaretk膮 o smaku truskawkowo-waniliowym. Ciasto pi臋knie pachnie i pysznie smakuje. I co najwa偶niejsze - wygl膮da naprawd臋 niebanalnie! Musicie spr贸bowa膰 tego biszkoptu! 馃槃
馃挍 Zobacz przy okazji nasze wskaz贸wki, jak upiec idealny biszkopt!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie lekkiego biszkoptu:
-
Krok 1
Sp贸d formy o wymiarach 25 x 35 cm wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170掳C.
-
Krok 2
Bia艂ka oddziel od 偶贸艂tek i ubij je z cukrem na sztywn膮, l艣ni膮c膮 mas臋. Stopniowo dodawaj po jednym 偶贸艂tku, ci膮gle miksuj膮c.
-
Krok 3
M膮k臋 pszenn膮, ziemniaczan膮 i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i delikatnie wmieszaj.
-
Krok 4
Mas臋 r贸wnomiernie roz艂贸偶 w przygotowanej formie. Piecz przez oko艂o 25 minut.
-
Krok 5
Upieczone ciasto wystud藕 na kratce. Ewentualne nier贸wno艣ci zetnij no偶em. Wod臋 i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nas膮cz biszkopt.
-
Magda poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i r贸wnomierne stygni臋cie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Pow艂oka non-stick zapobiega przyklejaniu ciasta. Super gad偶et do Twojej kuchni!
Krem 艣mietankowy:
-
Krok 6
Sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj mas臋 艣mietanow膮 i delikatnie wymieszaj mikserem na najni偶szych obrotach.
-
Krok 7
Gotow膮 mas臋 wy艂贸偶 na ciasto.
Galaretka z porzeczkami:
-
Krok 8
Zagotuj wod臋 i odmierz 1 litr. Galaretki wsyp do wody i dok艂adnie wymieszaj, a偶 do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 9
Porzeczki umyj i oczy艣膰. U艂贸偶 je na masie 艣mietanowej i zalej t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. Odstaw do lod贸wki na 2-3 godziny do ca艂kowitego st臋偶enia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/biszkopty-i-rolady/lekki-biszkopt-kremem-smietankowym-porzeczkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze