1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Biszkopt do tortu - który wybrać? Przepisy i porady

Biszkopt do tortu - który wybrać? Przepisy i porady

Biszkopty do tortu jasne i ciemne - Wszystkiego Słodkiego
Biszkopty do tortu jasne i ciemne - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Od wiosny do wczesnej jesieni trwa sezon przyjęć i innych rodzinnych uroczystości. Częściej wtedy szukamy pomysłów na torty 🍰 , które mają być kluczowym elementem danej okazji.Tort może być najprostszy na świecie lub wyjątkowo udekorowany jeśli tylko masz chęć aby taki właśnie przygotować.

Bez względu na to na jakim torcie Ci zależy, aby osiągnąć wymarzony efekt potrzeba dokonać kilku wyborów. Od biszkoptu przez krem, aż po dekorację.

I o tym właśnie będzie poradnik Tort – jak go przygotować. Stworzymy zbiór porad, aby na każdym etapie przygotowania ułatwić Ci wybór i wykonanie.

W tej części podpowiadamy jaki biszkopt będzie najlepszy do jakiego typu tortu, bo dobra baza to podstawa.Odpowiemy na pytania, który biszkopt wybrać do lekkich tortów, a który do tortów tynkowanych z masą cukrową  czy do cięższych kremów, czy upiec tort w rancie czy tortownicy i wiele innych. 

Zobacz również nasz poradnik z przepisami Krem do tortu - który wybrać? Przepisy i Porady, a także ten o Tynkowaniu tortu krok po kroku.


W tym poradniku dowiesz się:

1.  Który biszkopt do tortu wybrać? Sprawdzone przepisy

2. Tortownica czy rant – w czym upiec biszkopt do tortu?

3.  Jak upiec idealny biszkopt?

 

 

 


1. Który biszkopt do tortu wybrać? - Poznaj sprawdzone przepisy

Wykonanie tortu najczęściej zaczyna się od przygotowania odpowiedniego biszkoptu.

Może być on jasny lub ciemny, albo w takim kolorze jak zechcesz jeśli dodasz do jasnej masy barwnik spożywczy.

To co trzeba wziąć pod uwagę to ostateczny wygląd tortu, czy będzie to klasyczny tort z kremem śmietankowym a może przełożony ganache z czekolady a na zewnątrz otynkowany i wykończony dekoracją z masy cukrowej. A może nowoczesny, piętrowy naked cake?

Na wszystkiegoslodkiego.pl znajdziesz przepisy na różne typy biszkoptów.


Przepisy na różne typy biszkoptów do tortu

  1. Biszkopty lekkie z dodatkiem mąki ziemniaczanej – idealne do tortów z kremem śmietanowym czy kremem z mascarpone
  2. Biszkopty bez mąki ziemniaczanej – idealne do tynkowania tortu
  3. Biszkopty z dodatkiem oleju lub masła – idealnie sprawdzą się do przełożenia cięższymi kremami, do tortów piętrowych i tynkowania

Biszkopty lekkie z dodatkiem mąki ziemniaczanej (do tortów) - Przepisy

Leciutkie, puszyste biszkopty idealne do tortu z kremem śmietankowym lub mascarpone to takie z dodatkiem mąki ziemniaczanej.


Biszkopty bez mąki ziemniaczanej (z wodą) - Przepisy

Biszkopt do tortu możesz przygotować również bez mąki ziemniaczanej, tylko na mące pszennej. Świetnie sprawdzi się do tortów tynkowanych.

Taki biszkopt jest nadal puszysty, ale też bardziej sprężysty i wilgotny. Idealnie sprawdzi się gdy masz ochotę przełożyć go nie tylko kremem ale może cięższymi dodatkami jak owoce czy owocowe frużeliny.

Dlaczego dodajemy wodę do biszkoptu? Dodatek wody do biszkoptu to świetny patent jeśli chcesz przygotować biszkopt kakaowy (czekoladowy) . Masa z kakao jest zawsze gęstsza i wymaga użycia 1 jajka więcej niż w przypadku biszkoptów jasnych aby osiągnąć podobnej wysokości biszkopt. Zimna woda jeszcze bardziej ułatwia sprawę ponieważ rozrzedza pianę z białek, dzięki czemu masa na biszkopt czekoladowy jest lżejsza i wyrasta równie dobrze co jej jasny odpowiednik.


Biszkopty z dodatkiem oleju lub masła - Przepisy

Jeśli planujesz tort z bogatym przełożeniem cięższym kremem, albo tynkowany z dekoracją z masy cukrowej lub po prostu piętrowy to najlepiej sprawdzi się do tego zadania biszkopt z dodatkiem oleju, bez mąki ziemniaczanej.

Olej sprawia, że biszkopt jest cięższy, bardziej zwarty i wilgotny. Dłużej zachowuje świeżość. Idealnie sprawdzi się do przełożenia cięższymi kremami, do tortów piętrowych i tynkowania.

Innym biszkoptem o podobnych właściwościach jest biszkopt genueński. Zamiast oleju do jego przygotowania dodaje się masło, a całą masę przygotowuje na ogrzanych jajkach ubijanych z cukrem.

 

Od biszkoptu z olejem różni się pysznym, maślanym smakiem.


2. Tortownica czy rant – w czym upiec biszkopt?

Ważne aby tortownica była dobrej jakości wtedy będziesz mieć pewność, że biszkopt będzie wyrastał w niej równomiernie i nie będzie się palił przy ściankach lub odwrotnie , nie dopiekał od spodu. 

Jeśli potrzebujesz idealnie prostego, wysokiego biszkoptu to do jego upieczenia wybierz wysoki rant. W rancie masa biszkoptowa nie tylko rośnie równo na całej wysokości, ale też wygodnie wyciąga się z niego biszkopt po upieczeniu.

 

Dodatkowo rant ułatwia późniejszą pracę z tortem przy jego przekładaniu, trzyma tort w ryzach do czasu dekorowania.

  • Tortownice w różnych rozmiarach

    Szeroki wybór tortownic w rożnych kształtach znajdziesz w naszym sklepie internetowym Wszystkiego Słodkiego. 

    Tortownica Retro 20 cm od Dr. Oetkera

3. Jak upiec idealny biszkopt?

Chcesz zrobić tort , ale nie wiesz jak przygotować biszkopt? Mamy dla Ciebie garść informacji o tym jak upiec biszkopt z sukcesem.

Zajrzyj do naszej porady Jak upiec idealny biszkopt?

Niech ten etap przygotowania tortu nie ma dla Ciebie tajemnic.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/biszkopt-do-tortu-ktory-wybrac

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej