1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką

Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką

jogurtowy sernik jagodowy z galaretka na kruchym spodzie z herbatnikow
jogurtowy sernik jagodowy z galaretka na kruchym spodzie z herbatnikow
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką to pyszny pomysł na letnie ciasto. Serdecznie zapraszam.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie galaretki:

  • Krok 1

    Silionową foremkę o średnicy 20 cm wyłóż szczelnie folią z rękawa do pieczenia. Folia idealnie przylega do formy, nie gniecie się i idealnie odchodzi przy zdejmowaniu.

  • Krok 2

    Galaretki rozpuść w 600 ml wrzątku, ostudź i przelej do przygotowanej tortownicy. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

  • Galaretka o smaku owoców leśnych

    Smaczny, kolorowy i efektowny deser, który zasmakuje Twojej rodzinie i gościom. Idealnie sprawdzi się również jako warstwa w cieście czy jego wykończenie. Mocno owocowy smak, który przywoła wspomnienie lata!

    Galaretka o smaku owoców leśnych

Spód do sernika jagodowego:

  • Krok 3

    Dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 4

    Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek, dodaj rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Dociśnij i wyrównaj spód. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

Serowa masa jagodowa:

  • Krok 5

    Umyte i osuszone jagody umieść w kielichu blendera, dodaj jogurty i cukier puder. Wszystko zmiksuj na jednolita masę.

  • Krok 6

    Żelatynę rozpuść wg instrukcji na opakowaniu. Do przygotowanej żelatyny dodawaj stopniowo masę jagodową, wszystko dokładnie zmiksuj do połączenia się składników. Część masy (na około 1 cm wysokości) przelej na schłodzony spód i odstaw do lodówki na około 20 minut.

  • Krok 7

    Kiedy masa jagodowa nabierze już sprężystej konsystencji, wyciągnij ją z lodówki i wyłóż na jej środek stężoną warstwę galaretki. Zalej pozostałą częścią masy jogurtowej i odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Glazura:

  • Krok 8

    Na końcu przygotuj wierzchnią, przezroczystą warstwę galaretki. 200 ml wrzątku przelej do szklanki, dodaj cukier wanilinowy i łyżeczkę żelatyny.

  • Krok 9

    Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę wylej równomiernie na schłodzony sernik jagodowyi odstaw jeszcze do lodówki na pół godziny.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/jogurtowy-sernik-jagodowy-z-galaretka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej