1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta bez pieczenia
  4. Ciasto lodowiec

Ciasto lodowiec

Ciasto lodowiec Wszystkiego słodkiego
Ciasto lodowiec Wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Coraz bardziej dostępne truskawki, borówki, maliny... aż się proszą, żeby wykorzystać je do dobrego przepisu na proste, wiosenne ciasto🌷 Najlepiej takie, które przygotujesz szybko i bez pieczenia 😉

Ciasto lodowiec, czyli dwa kremy budyniowe, waniliowy i czekoladowy, z dodatkiem białej i mlecznej czekolady, przekładane okrągłymi biszkoptami. Wierzch ciasta zdobi truskawkowa galaretka, a w niej zatopione świeże owoce🍓🍇🍑🥝Pysznie, lekko i wiosennie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem waniliowy z czekoladą

  • Krok 1

    Do garnka przelej około 500 ml mleka, w pozostałej porcji wymieszaj budynie z cukrem. Do gotującego się mleka przelej  budynie, mieszaj do momentu aż budynie zgęstnieją.

    na płycie indukcyjnej bosch rondel z mlekiem i wymieszane budynie dr. oetkera
  • Krok 2

    Do gorącego budyniu wmieszaj białą czekoladę, mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Przykryj folią na styk i odstaw do wystudzenia.

    czekolada biała callebaut dodana do gorącego budyniu

Krem budyniowy z czekoladą

  • Krok 3

    Przygotuj w ten sam sposób drugą porcję budyniu.

    gotowany budyń waniliowy dr. oetkera na płycie indukcyjnej bosch
  • Krok 4

    Do ugotowanego budyniu dodaj ciemną czekoladę, mieszaj do momentu jej rozpuszczenia. Przykryj folią spożywczą na styk i odstaw do wystudzenia.

    w rondelku budyń z czekolada na płycie indukcyjnej bosch
  • Krok 5

    Wystudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem.

    ucieranie budyniu z masłem
  • Krok 6

    Dno wyłożonej papierem formy o wymiarach 27x17 cm wyłóż okrągłymi biszkoptami. Na biszkopty wyłóż waniliowy krem budyniowy i ułóż kolejną warstwę biszkoptów.

    okrągłe biszkopty wyłożone na dni formy wilton
  • Krok 7

    Wystudzony budyń czekoladowy zmiksuj z miękkim masłem (tak samo jak z budyniem waniliowym). Przełóż na biszkopty i wyrównaj.

    ciasto lodowiec z kremem budyniowym

Warstwa z owocami

  • Krok 8

    Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku. Odstaw do wystudzenia.

    w szklanym naczyniu rozpuszczone galaretki truskawkowe dr.oetker
  • Krok 9

    Na warstwę budyniową wyłóż owoce.

    ciasto lodowiec z owocami bez galaretki
  • Krok 10

    Ciasto zalej tężejącą galaretką. Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.

    ciasto lodowiec z owocami i galaretką truskawkową
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-bez-pieczenia/ciasto-lodowiec

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej